Marmelada z ajdovskimi bananami? Zakaj pa ne.

S predavanjem o tehnologiji predelave sadja, ki mu bo v kratkem sledila praktična delavnica, je na Brjah zaživel učni center za izobraževanje, predelavo in trženje kmetijskih pridelkov. V kratkem bodo v prostore stare šole namestili še opremo za predelavo sadja v sokove in marmelade ter opremo za sušenje sadja.

Dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete je v prvi delavnici  na  poljuden način predstavil tehnologije predelave sadja. Foto: Alenka Tratnik
Dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete je v prvi delavnici na poljuden način predstavil tehnologije predelave sadja. Foto: Alenka Tratnik

BRJE > Občina Ajdovščina je z namenom razvoja podeželja in turizma podprla pobude domačinov za prenovo stare šolske stavbe in umestitev novih vsebin vanjo. Ob prostorih za delo krajevne skupnosti v stari šoli odpira vrata učni center. “Glavni namen centra je izobraževalni. Ljudi želimo usposobiti za predelavo sadja, da ne bodo več zgolj pridelovalci jabolk, marelic, breskev, hrušk, ampak bodo tudi proizvajalci vsega, kar lahko dobimo iz sadja. S tem želimo dati pridelavi sadja dodano vrednost. Marsikdo od nas to že počne za lastne potrebe, nekateri pa v tem vidijo tudi priložnost za dodatni zaslužek. V učnem centru bomo postavili tehnološko opremo za predelavo sadja. Uporabljali jo bodo lahko tudi manjši pridelovalci za predelavo sadnih viškov. To je tudi priložnost za kasnejšo širitev dejavnosti na kmetijah,” razmišlja direktor ajdovske občinske uprave Janez Furlan.

Klasični načini predelave sadja

V tehnološkem delu bodo namestili opremo za proizvodnjo bistrega in kašastega soka iz pečkatega in koščičastega sadja, linijo za predelavo v marmelade s kotlom za kuhanje sadja in sušilnico z napravami za razrez sadja. Ob učnem centru so uredili učilnico in prostor za manjšo trgovino. Občina je v prenovo stavbe, nakup opreme ter za izobraževalne vsebine vložila 400.000 evrov. Dobro polovico denarja je prek osi Leader pridobila iz Evropskega kmetijskega sklada.

Občina je k sodelovanju povabila tudi Biotehniško fakulteto. Uvodno predavanje o tehnologiji predelave sadja je v sredo pripravil dr. Rajko Vidrih z oddelka za živilstvo. Predavanju bo sledila praktična delavnica z uporabo nove opreme. Podobna izobraževanja bodo pripravili tudi v prihodnjih mesecih za različno sezonsko sadje.

Za vzpostavitev učnega centra in koordinacijo dejavnosti v njem je občina uspela dobiti eno javno delo. Kot dodaja Furlan, bodo na osnovi izkušenj v tem letu pripravili tudi dolgoročni sistem delovanja. Po besedah Furlana je začetni interes pričakovan, na občini pa se nadejajo, da bodo s konkretnimi dejavnostmi pritegnili še koga.

Ajdovci bodo sadili indijanske banane, goji jagode, okro ...

Na občini so v sodelovanju s kmetijsko svetovalno službo Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica začeli projekt uvajanja tujih kmetijskih sort in vzpostavitve poskusnih kontrolnih nasadov. Kot pravi Furlan, želijo raziskati možnosti pridelave tujih kmetijskih kultur v tem prostoru in poiskati tržne niše za domače kmetijstvo.

Na kmetijskih zemljiščih pod hitro cesto urejajo nasad z enoletnicami, med katerimi bo najti afriško kumaro, sladki krompir, okro, muškatno bučo, maslenko in druge jedilne buče. V trajnem nasadu pa nameravajo med drugim posaditi indijansko banano, goji jagode, sibirsko borovnico, mini kivi, aronijo, žižulo, črno murvo, mandelj in dren.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano