Marko Zaman novi stečajni upravitelj Mipa

Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes Miroslava Benedejčiča razrešilo s funkcije stečajnega upravitelja Mipa in nanjo imenovalo Marka Zamana. Zamenjavo je že potrdil upniški odbor, in sicer redni seji 16. avgusta, kaže sklep sodišča, danes objavljen na spletni strani Ajpesa.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes Miroslava Benedejčiča razrešilo s funkcije stečajnega upravitelja Mipa in 
nanjo imenovalo Marka Zamana. Foto: Leo Caharija
Okrožno sodišče v Novi Gorici je danes Miroslava Benedejčiča razrešilo s funkcije stečajnega upravitelja Mipa in nanjo imenovalo Marka Zamana. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Upniški odbor lahko, ko stečajni upravitelj ne uživa več zaupanja upnikov, kadarkoli po objavi sklepa o preizkusu terjatev z večino glasov vseh svojih članov brez obrazložitve zahteva glasovanje upnikov o njegovi razrešitvi. Sodišče se zato ni spuščalo v ugotavljanje obstoja razlogov za nezaupanje upniškega odbora v delo upravitelja, ampak je zgolj preverilo, ali je upniški odbor sprejel navedeni sklep skladno z zakonskimi določili.

Stečajni dolžnik ima devetčlanski upniški odbor, seje se je udeležilo sedem članov, kar pomeni, da je bila sklepčna. Dan kasneje, torej 17. avgusta, je upniški odbor podal zahtevo sodišču, naj objavi poziv upnikom zaradi glasovanja o razrešitvi dosedanjega upravitelja in o imenovanju novega.

Za razrešitev in imenovanje novega stečajnega upravitelja so glasovali upniki, ki imajo 42,6 milijona od skupno 78,5 milijona evrov priznanih terjatev, s čimer je za razrešitev upravitelja glasovala potrebna večina, več kot polovica terjatev.

Novogoriška družba Mip je šla v stečaj leta 2009, delo je izgubilo približno 250 delavcev. Benedejčič je od vsega začetka stečaja poskušal ohraniti proizvodnjo z oddajo proizvodnih prostorov v najem. Zatikati se je začelo pri poskusih prodaje, saj proizvodni kompleks v Kromberku še sedaj nima novega lastnika.

Proizvodni kompleks Mipa v Kromberku s pripadajočimi zemljišči je bil kot celota ocenjen na dobrih 34 milijonov evrov. Več poskusov prodaje je bilo neuspešnih, tudi zadnji, ko so ga ponujali za 12 milijonov evrov. Zato se je stečajni upravitelj Benedejčič odločil za prodajo po delih, kar je zahtevalo smiselno razdelitev celote in pripravo novih cenitev. Pristojno sodišče je objavilo sklep o prodaji za 15 od 16 enot na podlagi predloga, ki ga je podal stečajni upravitelj.

Sodišče je tako septembra letos objavilo sklep o prodaji 15 posameznih zaključenih enot, vendar ne tudi poslovnega dela, ki predstavlja dobrih 40 odstotkov obrata Kromberk. Skupna izhodiščna prodajna vrednost vseh posameznih delov vključno s poslovnim delom je 15 milijonov evrov, kar bi zagotovilo višje poplačilo, kot je bila cena celote na zadnji dražbi. Zanimanja tako domačih kot tudi tujih, predvsem italijanskih, kupcev je menda precej in morda bo zgodba Mipovega kromberškega obrata na dražbah novembra le dobila svoj epilog.

STA


Najbolj brano