Marelic je bilo dovolj tudi za marmelado

Na Vipavskem so marelice letos nekoliko slabše obrodile, kljub temu pa jih je bilo dovolj, da so gospodinje iz njih pripravile slastne dobrote. Gospodinje iz Planine nad Ajdovščino jih pripravljajo na različne načine. Največ jih porabijo za marmelado in sokove, del pa jih tudi posušijo za zimsko zalogo.

 Foto: STA
Foto: STA

AJDOVŠČINA > Letos letina ni najboljša, predvsem na nekaterih legah v zgornji Vipavski dolini, ki so najprimernejše za gojenje marelic. Tako naj bi bilo predvsem zaradi slabega vremena med cvetenjem, ohladitve in po nekaterih podatkih tudi premile zime, je povedal upokojeni strokovnjak za sadjarstvo Ivan Kodrič.

Na Primorskem pridelajo 78 odstotkov slovenskih maredic. Največ sadovnjakov, dobrih 12 hektarjev, je v Goriških Brdih, na Vipavskem jih pridelujejo na dobrih desetih hektarjih, preostali pa so na Goriškem, Krasu in v slovenski Istri.

Povpraševanje po tem domačem sadju je precej večje od pridelave, je povedal Kodrič. Marelice dosegajo na trgu tudi dobro ceno - letos so za kilogram sadja dobili med dvema in štirimi evri, zato slovenske marelice niso zanimive za velike pridelovalce. Zato pa jih ob obilnejših letinah manjši pridelovalci, ki iščejo svoje tržne priložnosti v kmetijstvu in predelavi kmetijskih pridelkov, s pridom predelajo v različne marmelade in sokove in ponudijo na trgu.

Kljub vsemu pa je med sadjarji le malo takih, ki se odločajo za pridelavo marelic. Le malo je namreč takih leg, na katerih marelice dobro uspevajo. V zadnjih letih je tudi veliko različnih bolezni, ki vsako leto prizadenejo med deset in 15 odstotkov vseh mareličnih dreves, zato je potrebno sadovnjake nenehno dosajati z novimi.

Pridelovalci marelic iz Vipavske doline in KGZS Zavod Nova Gorica so letos že tretjič zapored pripravili praznik marelic, ki je predvsem strokovno srečanje pridelovalcev s kmetijskimi strokovnjaki. Tokrat so si ga zamislili predvsem kot sprehod po nasadih marelic in strokovno svetovanje pri tehnologiji pridelave marelic. Pripravili pa so tudi razstavo različnih sort marelic in pridelkov iz njih, degustacijo sadja ter kosilo iz sezonskih jedi z marelicami.

STA


Najbolj brano