Manj vlaganj, manj zaposlitev

“Mala davčna reforma, ki jo napoveduje vlada, je nesmiselna, zame pa je tudi veliko razočaranje. Vlada je obljubljala razbremenitev gospodarstva, zdaj pa vleče prav nasprotne poteze,” pravi Davor Jakulin, direktor visokotehnološkega podjetja Atech. V ajdovskem podjetju C-Astral, ki izdeluje brezpilotna letala, bodo zaradi novosti zaposlovali počasneje.

V ajdovskem C-Astralu  že izdelujejo prvi komplet brezpilotnih 
letal od skupaj štirih, ki jih je naročila Slovenska vojska. Če 
bodo zaživele predlagane davčne novosti, bodo zaposlovali 
počasneje, kot so načrtovali.   Foto: Foto: C-Astral
V ajdovskem C-Astralu že izdelujejo prvi komplet brezpilotnih letal od skupaj štirih, ki jih je naročila Slovenska vojska. Če bodo zaživele predlagane davčne novosti, bodo zaposlovali počasneje, kot so načrtovali.  Foto: Foto: C-Astral

BAČ PRI MATERIJI, AJDOVŠČINA > Podjetja bodo ob nižanju olajšav namenjala manj denarja za razvoj ali pa bodo nekatera vlaganja zamaknila. “Če smo bili zdaj, računajoč na olajšavo, pri načrtih bolj ambiciozni, bomo zdaj za toliko, kolikor se bo znižala olajšava za razvoj, previdnejši,” pravi Davor Jakulin.

Atech: ozrli se bomo v Srbijo

Doslej so v Atechu, ki izdeluje predvsem krmilnike za peči na pelete, vse razvojne projekte zasnovali in izpeljali v Sloveniji, z zmanjšanjem razvojne olajšave pa bo morda drugače.

“Razmislili bomo, ali bi razvojne storitve, če bodo pri nas poslej dražje, poiskali v tujini, denimo v Srbiji,” napoveduje prvi mož Atecha in dodaja, da se morajo podjetja ozreti drugam, ko se razmere v poslovnem okolju spremenijo in podjetja izgubijo konkurenčno prednost.

Letos so v Atechu po dolgem premoru izpeljali veliko naložbo, posodobili so proizvodnjo linijo za svoje izdelke iz linije Fumis. Povpraševanje po njihovih krmilnikih za peči na biomaso namreč narašča.

Tudi v poslovnem načrtu za prihodnjih pet let so predvidevali nova vlaganja, pri čemer so računali na olajšavo za vlaganja. Jakulin še opozarja, da se vlada očitno ne zaveda multiplikativnega učinka razvojnih vlaganj; prispevajo namreč k rasti zaposlovanja, plač in ne nazadnje tudi davkov.

C-Astral: zaposlovali bomo počasneje

Tudi v družbi C-Astral iz Ajdovščine, ki je registrirana za proizvodnjo brezpilotnih zračnih in vesoljskih plovil, nad napovedmi vlade niso navdušeni. Ajdovci so pred kratkim podpisali pogodbo s Slovensko vojsko za izdelavo brezpilotnih letal, tako da je prvi komplet od štirih že v proizvodnem procesu.

“Podjetje C-Astral je ravno v fazi prestrukturiranja iz start upa v procesno organizirano podjetje. Imamo ambiciozne načrte za naslednja leta. Poslovni načrt za leto 2016 je pri zaposlovanju oziroma strošku dela že upošteval tudi davčno olajšavo pri zaposlovanju oseb, ki so mlajše od 30 let in so aktivni iskalci zaposlitve,” je pojasnil direktor družbe Uroš Kravos. Dodal je, da bi mala davčna reforma pomenila večje breme v povezavi s stroški dela na njihovi strani.

“Verjetno bomo zaposlovali počasneje, kot smo predvidevali. Podjetje, ki se preoblikuje iz start upa, mora biti zelo pozorno na obvladovanje vseh vrst stroškov. Stroški plač pa v strukturi celotnih stroškov podjetja niso zanemarljivi,” je še pojasnil in razložil, da je podjetje potrebovalo nekaj let, da je naredilo prodajni in produktni preboj na globalnem trgu.

Blagovna znamka C-Astral je postala prepoznavna v segmentu malih brezpilotnih letal. V družbi pridobivajo nova in vse večja naročila. Zaradi večjega povpraševanja po njihovih izdelkih pa morajo v naslednjih dveh do treh letih storiti pomembne investicijske korake.

“Vsak ukrep države, ki bo to oviral, pomeni za nas manjša vlaganja v razvoj in trg. Gradimo prodajno mrežo po svetu, širimo nabor izdelkov, tudi z razvojem novega produkta. Veliko vlagamo v razvoj produktov, marketing in prodajo. Od države bi pričakovali, da pride industriji naproti. Žal se dogaja ravno nasprotno,“ je še povedal prvi mož družbe C-Astral in sklenil s tem, da se veliko govori o tem, kako je Slovenija nezanimiva za tuje vlagatelje, in da se bo, žal, očitno še naprej tako govorilo.SONJA RIBOLICA,

NACE NOVAK


Najbolj brano