Kriva je majhna uš

Avtomobili, zapackani z rumeno, lepljivo snovjo, zadnje čase kvarijo razpoloženje meščanov. Kriva je majhna uš, ki uspeva na drevesih v drevoredu, tulipanovcih.

Avtomobili, polni rumenih pikic, so v središču mesta vse bolj običajen prizor  Foto: Ambrož Sardoč
Avtomobili, polni rumenih pikic, so v središču mesta vse bolj običajen prizor  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Če bi znali medeno roso ljudje kot med uskladiščiti, potem bi v zadnjem obdobju z njo marsikje v Novi Gorici, posebej pa v Cankarjevi ulici, veliko vaz napolnili.

Kajti kot vedo povedati v stroki in je to gotovo znano tudi mnogim laikom, je medena rosa tisto, kar mesec ali dva vsak dan na novo prekrije avtomobile, parkirane v tej ulici.

Videti je že bilo vozila, odeta v glazuro, najbrž pa je drobna “padavina” kriva tudi za to, da se ob hoji po pločniku kdaj celo lepijo podplati.

Od kod? Jasno, da pada z dreves. Morda pa je manj znano, da v tem primeru nastaja na tulipanovcu, pravijo strokovnjaki, tujerodni vrsti, posajeni vzdolž vse Cankarjeve. Mano izloča tulipanovčeva uš, prav tako uvožena vrsta, ki so jo ravno v tej mestni ulici na ožjem Goriškem prvič opazili pred nekaj leti.

Sicer ni edina žuželka na drevesih, ki medi, pojava se še opazi ne, ko ni obsežen, in nič nenavaden ni. Letos je drugače le to, da je uši zaradi mile zime več.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano