Malo obljubljal, a veliko naredil

Valter Mlekuž je prevzel vodstvo občine Bovec v težkih razmerah. Zaprtje smučišča Kanin je privedlo do krize v bovškem turizmu in povečanje brezposelnosti. Z ekipo se je lotil projekta oživitve smučišča in vse okoliščine se neverjetno dobro sestavljajo. So na dobri poti, da bo smučišče letos obratovalo. Ker je Bovcu uspelo skoraj nemogoče, kritik zoper župana ni. Priznavajo mu, da zna povezovati.

Valter Mlekuž: “Spopadli smo se z velikimi 
težavami in nič ne bom pretiraval, če rečem, da 
smo jih skupaj  pripeljali do točke, kjer smo sedaj.”
Valter Mlekuž: “Spopadli smo se z velikimi težavami in nič ne bom pretiraval, če rečem, da smo jih skupaj pripeljali do točke, kjer smo sedaj.”  

BOVEC > “Moje predvolilne obljube niso bile velike. Sem pa poudaril, da bom občanom vedno prisluhnil, da bom trdo in pošteno delal in se tega tudi držim,” poudarja Valter Mlekuž. Nekaj pa je vendarle trdno obljubil: da bo sestavil ekipo, ki bo delala strokovno in ne po politični usmerjenosti. In tega se drži. Obljubil je tudi, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo s to ekipo ponovno oživel kaninsko smučišče in s tem vnesel zagon v turistično gospodarstvo. Tudi to mu uspeva. Prenova smučišča, ki so jo zaupali podjetju Dr. Duhovnik, v zahtevnih razmerah odlično napreduje. Vse kaže, da bodo do zime uspeli.

Vse leto je v znamenju Kanina

Pred tem je bilo treba narediti veliko zahtevnih korakov. Negotovost je bila stalno v zraku. Toda prava energija se je sestavila, za kar ima velike zasluge predvsem povezovalni Mlekuž. Dela je bilo ogromno. V težkem postopku je občina dobila celotno premoženje smučišča in plačala le stroške vzdrževanja od zaprtja. Pripravili so oceno stroškov za ponovni zagon in ureditev smučišča. Odgovorne na državni ravni so uspeli prepričati, da je Kanin državnega pomena. “Čeprav pozno, komaj 6. oktobra, smo z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo podpisali pogodbo za sanacijo žičniških naprav in s tem dobili 5,9 milijona evrov, od tega kar 3,8 milijona denarja EU,” je zadovoljen Mlekuž.

Potem so se karte začele same sestavljati. Prej niso našli ne najemnikov ne kupcev za prazne in celo razpadajoče hotele. Ko pa se je odprla možnost ponovnega zagona zimske sezone, so za dve leti oddali v najem hotel Šola v Logu pod Mangrtom s predplačilom za ves ta čas. Najemnik iz Ukrajine se zanima za odkup. Po številnih neuspelih poskusih v prejšnjem mandatu so prodali nedokončan Mladinski hotel. Ob tem sicer nekateri pripominjajo, da bi bilo bolj modro, če bi ga obdržali v lasti domačinov. Slišati je tudi nekaj kritik, da občina premoženje prodaja tujcem, čeprav bi morala biti bolj naklonjena domačim podjetnikom, ter vprašanja, ali je kupec mladinskega hotela zanesljiv s svojimi načrti.

Kritik bolj ali manj ni

Veliko truda so vložili v prodajo hotela Kanin, čeprav to ni bila neposredna naloga občine. Našli so kupca, ki namerava vlagati in del hotela urediti, da bi se potegoval za štiri zvezdice. Kar bo prineslo nova delovna mesta.

Prav zaradi velikega uspeha pri obnovi Kanina je med Bovčani zaznati veliko podporo županu. S kar nekaj ljudmi smo se pogovarjali, a večjih kritik nismo slišali. “Njegovo delo ocenjujem pozitivno, predvsem zaradi Kanina. Brez zime na smučišču ne moremo. Vnesel je optimizem. So sicer tudi drugačna mnenja, a nekateri v Bovcu so proti vsaki spremembi,” ocenjuje gostinec in velik poznavalec turizma Medard Berginc. Tudi Mlekužev protikandidat na volitvah, zdaj pa podžupan Davor Gašperčič (SDS) ga pohvali: “Župan dela dobro. Kritik na njegov račun ni slišati, občinski svet deluje konstruktivno in podpira projekte.”

Kanin je torej izrazito zaznamoval prvo leto Mlekuževega mandata. Kar pa ne pomeni, da se na občini ukvarjajo le z njim. “Nismo zanemarili ostalih potreb občanov. Asfaltirali smo cesto Plužna-Podklopca, uredili in preplastili odsek od bovškega trga do Brda, zamenjali vodovodno napeljavo od Bovca do farme Bogata, prihodnje leto pa nadaljujemo do Vodenc. V teku je gradnja transportnega vodovoda za območje Mišje vasi in zamenjava vodovodnih cevi in izvedba števčenja v Dvoru,” našteva. Na mizi so znova predlogi za gradnjo HE na Učji. “Odločali bodo domačini. Mimo njih ne gremo,” obljublja. “Odločno sem zahteval tudi ureditev razmer pri plačevanju turistične takse, kar je v proračun prineslo precej denarja,” poudarja Mlekuž.

Čaka ga trdo delo

Do konca so izpeljali projekt doma za zaščito in reševanje in heliodroma na letališču, ki ga je začel že njegov predhodnik. Pred njim je projekt daljinskega ogrevanja na biomaso, ki ga je zaupal Gašperčiču.

Mlekuž poudarja, da brez sodelovanja ne bi bilo uspeha: “V enem letu županovanja lahko rečem, da sem s svojim delom in z delom mojih najožjih in drugih sodelavcev ter občinskega sveta zadovoljen. Spopadli smo se z velikimi težavami in nič ne bom pretiraval, če rečem, da smo jih skupaj pripeljali do točke, kjer smo sedaj.” Trdo delo se bo nadaljevalo v prihodnjem letu, ki bo z vidika turizma prelomno, se zaveda.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano