Malčki v vrtcu se ne stiskajo več

V Šempasu so v torek zvečer slovesno odprli prizidek in energetsko prenovljen vrtec, na katerega so že nestrpno čakali. S skoraj milijon evrov vredno naložbo so med drugim pridobili tri igralnice, večnamenski prostor, prenovljene sanitarije in garderobe ...

Otroci so ob odprtju novih prostorov pripravili prisrčen 
program.  Foto: Mitja Marussig
Otroci so ob odprtju novih prostorov pripravili prisrčen program.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPAS > Šempaški vrtec so zgradili leta 1980, sčasoma pa se je število otrok povečevalo, tako da je začelo primanjkovati prostora. Od leta 2010 sta zato dve skupini gostovali v prostorih bližnje šole, ki je tudi zavoljo večjega števila šolarjev postajala za vse že pretesna. Prizidek k vrtcu so načrtovali že leta 2013, a so se naložbe lotili februarja letos po spremenjenih prvotnih projektih.

Odprtje, na katerem so nastopili otroci vrtca in učenci šempaške šole, je bilo slovesno. “S prizidkom smo pridobili tri nove igralnice in večnamenski prostor, ki je hkrati telovadnica. Obenem se je izvedlo tudi energetsko sanacijo obstoječega vrtca. Temeljito se je obnovilo oziroma predelalo kuhinjo in pralnico, vzgojiteljice imajo končno normalno veliko zbornico, garderobo in sanitarije, v obstoječem vrtcu pa je bilo opravljenih še nekaj manjših predelav. Prestavili smo tudi igrala za mlajše otroke, ki so jim sedaj laže dostopna, igrala za starejše otroke pa so pred vhodom v telovadnico. Upamo, da bomo v bližnji prihodnosti uspeli za starejše otroke urediti igrala in zelene površine pred igralnicami, potrebovali pa bomo še nekaj dodatnih parkirišč. V planu je tudi ureditev odvodnjavanja in prometnega režima pred šolo,” je zadovoljna ravnateljica OŠ Šempas Zarja Hönn Marc,ki pa je opozorila, da tudi šola že poka po šivih: “Potrebovali bi še štiri nove učilnice, pa tudi naša telovadnica je v vse prej kot dobrem stanju.”

Dozidava in energetska obnova vrtca je del projekta Celovita energetska sanacija in prenova stavb v lasti Mestne občine Nova Gorica, v katerega sodijo še rekonstrukcija in energetska sanacija telovadnice OŠ Solkan, vrtca Dornberk in telovadnice OŠ Branik. Kot pojasnjujejo na občini, je skupna vrednost prenove vseh štirih objektov nekaj več kot dva milijona evrov, od tega bo dobro polovico prispevala država.

Samo za naložbo v Šempasu so porabili 944.000 evrov. Rekonstrukcija in energetska obnova telovadnice OŠ Solkan bo končana predvidoma oktobra, skupno bo stala nekaj manj kot 420.000 evrov. Ostalo bo šlo za rekonstrukcijo in energetsko sanacijo vrtca Dornberk in telovadnice OŠ Branik, ki ju bo občina začela junija prihodnje leto, končala pa dobra dva meseca kasneje.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano