Maffi: “Zmagal je razum”

Na Goriškem in v zgornjem Posočju so si oddahnili. Poslanci so zavrnili predlog vlade, da bi občinam odvzeli del koncesije za rabo vode. “Zmagal je razum,” je zadovoljen Andrej Maffi, župan Občine Kanal ob Soči, ki bi letos na ta račun lahko izgubila milijon evrov.

Kar pet hidroelektrarn imajo v občini Kanal, ki bi ji država 
pobrala milijon evrov.  Foto: Ambrož Sardoč
Kar pet hidroelektrarn imajo v občini Kanal, ki bi ji država pobrala milijon evrov.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Namera vlade, da bi s spremembo Zakona o varovanju voda občinam odvzela 40 odstotkov koncesij za rabo ali izkoriščenje voda, denimo za hidroelektrarne, je na noge dvignila župane občin ob Soči, kjer stojijo hidroelektrarne.

Podprli so jih tudi primorski poslanci Danijel Krivec (SDS), Matjaž Nemec (SD) in Mirjam Bon Klanjšček (nepovezana), ki so napovedali, da se bodo predlogu vlade zoperstavili.

To se je tudi zgodilo. Poslanci so na zasedanju odbora za infrastrukturo, okolje in prostor zavrnili namero vlade in sprejeli sklep, da predlog sprememb zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Zaradi zelo ostrega nasprotovanja je umik predloga zakona potrdila tudi okoljska ministrica Irena Majcen. Predlog sprememb zakona naj bi se na dnevnem redu znova znašel najprej čez leto dni, vsaj toliko časa pa so lahko v občinah zgornjega in spodnjega Posočja mirni.

“Zelo smo zadovoljni in se zahvaljujemo vsem, ki so pripomogli, da je zmagal razum. Zdaj bomo brez skrbi lahko pripravljali občinske proračune,” se je odzval Andrej Maffi, župan Občine Kanal ob Soči, kjer stoji kar pet elektrarn na Soči in ki ji je grozilo, da bi ji na ta račun država odvzela skoraj milijon evrov koncesnine oziroma sedmino denarja, ki bi se ji stekel v blagajno.

Ta denar jim pripada po pogodbi, ki velja še kakšnih 15 let. “Veljavnih pogodb se ne sme kršiti, tako pomembnega zakona pa se ne spreminja čez noč. Če pa bi se že, potem je to treba narediti odkrito, v sodelovanju z občinami in javnostjo,” je zatrdil Maffi. Poleg Kanalcev so si najbolj oddahnili v Tolminu, kjer bi, če bi država uveljavila spremembe zakona, letos izgubili približno 700.000 evrov.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano