Madžarski predsednik obiskal Goriško

Na delovnem obisku v Sloveniji se je danes mudil madžarski predsednik Janos Ader. Gre za obisk, posvečen spominu in opominu na dogodke prve svetovne vojne in krepitvi dialoga med dvema prijateljskima državama. Slovenski predsednik Borut Pahor je Aderja sprejel na Cerju nad Mirnom pri Novi Gorici, kjer sta si ogledala tamkajšnji muzej.

Na delovnem obisku v Sloveniji se je danes mudil madžarski 
predsednik Janos Ader. Foto: Leo Caharija
Na delovnem obisku v Sloveniji se je danes mudil madžarski predsednik Janos Ader. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > "Ader je prvi predsednik kake tuje države, ki je obiskal Cerje. Je tudi prvi, ki se bo odpravil po Poti miru. Upajmo, da bodo v prihodnje tudi drugi predsedniki obiskali ta spomenik in opomnik, ki skuša ljudi navdahniti z idejo miru, sodelovanja in sožitja," je po ogledu Cerja povedal Pahor. Dodal je, da je Ader na obisk prišel zaradi številnih madžarskih žrtev, ki so tako kot pripadniki drugih narodov tragedijo prve svetovne vojne plačale s svojim življenjem.

"Naša skupna odgovornost je, da se spomnimo vseh, ki so izgubili življenja v teh bitkah," je poudaril Ader. Pred prihodom na Cerje je obiskal Italijo in opazil je, da Italijani, Slovenci in Madžari zelo dobro ohranjajo spomin na čase izpred stotih let. Ader meni, da moramo skupaj ohranjati zgodovino in našim zanamcem prenesti sporočilo prve in tudi druge svetovne vojne ter tako poskrbeti, da se kaj takega nikoli več ne bo ponovilo.

Predsednika sta obiskala še Solkan. Mimo solkanskega mostu sta se sprehodila do vojaškega pokopališča iz svetovne vojne, kjer sta položila venec padlim vojakom.

Sicer pa sta se Pahor in Ader v okviru dneva evropskih parkov srečala že minuli teden, in sicer skupaj z avstrijskim predsednikom Heinzem Fischerjem. Predsedniki so se sestali na tromeji na Goričkem.

STA


Najbolj brano