Luknje vse večje: v strehi telovadnice in tudi v županovih obljubah

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Dornberk, so jezni, nezaupljivi in na meji obupa. Potem ko so z gradbišča nove telovadnice takoj po volitvah odpeljali delovni stroji, je župan obljubil, da bo razpis za naslednjo fazo gradnje objavljen takoj po sprejemu proračuna. A proračun je pod streho že mesec dni, razpisa pa od nikoder. Zato od župana Mateja Arčona pričakujejo, da pride na sejo sveta staršev in pojasni, zakaj še ena zamuda. Na občini napovedujejo, da se bodo o projektu pogovarjali konec tedna.

Napis “telovadnica je zaprta zaradi vode” bodo učenci in učitelji osnovne šole v  Dornberku očitno brali tudi v prihodnjem šolskem letu.  Foto: Vesna Humar
Napis “telovadnica je zaprta zaradi vode” bodo učenci in učitelji osnovne šole v Dornberku očitno brali tudi v prihodnjem šolskem letu.  Foto: Vesna Humar

DORNBERK > “S telovadnico je vse slabše, razpoke se očitno širijo. Pred dnevi smo na tleh našli suho listje, ki je kdo ve kako priletelo skozi streho. Marsikdo nam reče, naj jo zapremo, kar sicer zveni zelo preprosto, ampak kaj pa potem? Naj bodo naši učenci brez primernega prostora za športno vzgojo celo leto ali več?” Ravnateljica Osnovne šole Dornberk Dragica Vidmar ne ve več, kaj bi odgovorila staršem otrok, ki jim je skoraj dokončno zmanjkalo potrpljenja. Brez odgovora so za zdaj tudi v občinski upravi, kjer so na naša poizvedovanja odgovorili le, da se bo župan Matej Arčon na internem sestanku o zadevi s svojo upravo pogovoril v četrtek ali petek.

Meseci tečejo

Problem telovadnice v Dornberku se vleče že leta, intenzivni dogovori o naložbi, ki naj bi bila takrat tik pred vrati, pa so se začeli že leta 2009. Pred zadnjimi lokalnimi volitvami so v občinskem proračunu našli denar za pripravljalna dela, ki so, mimogrede, uničila dobro polovico športnega igrišča, in obljubili, da se bo gradnja nadaljevala takoj, ko bo sprejet letošnji proračun.

Nekateri svetniki in tudi svet staršev so že takrat opozarjali, da zakon omogoča objavo razpisa tudi pred sprejetjem proračuna, a je župan Matej Arčon vztrajal pri svojem in obljubil, da bodo razpis pripravili takoj po proračunski seji.

Zakaj se po mesecu dni to ni zgodilo, je na zadnji seji mestnega sveta vprašala svetnica SD Karmen Saksida, a odgovora ni dobila. “Pričakujem, da bo župan toliko odgovoren, da bo prišel na sejo sveta staršev. Mislim, da vsaj to dolguje svojim volilcem,” je povedala Saksidova.

“Staršem sem predlagala, naj napišejo javno pismo, a so vztrajali pri želji, da župana povabimo na sejo in jim iz oči v oči ter brez posrednikov pojasni, kaj se dogaja. Po svoje je ta želja razumljiva. Starši so zelo zaskrbljeni,” pojasnjuje ravnateljica Vidmarjeva.

600.000 evrov, kolikor jih telovadnici namenja letošnji proračun, je precej manj od obljubljenega in manj kot za drugo fazo predvideva investicijski plan. “Računamo na to, da so projektantske ocene vedno nekoliko pretirane in da bi morda lahko uspeli s tem zneskom dokončati vsaj gradbena dela,” pravi ravnateljica. Upanja, da bi učenci pod solidno streho lahko telovadili v prihodnjem šolskem letu, tako rekoč ni več. S še malo zavlačevanja pa se lahko zgodi, da otvoritve ne bo niti v šolskem letu 2017/18.

Starši hočejo pogovor iz oči v oči

Starši se bojijo, da se bo objava razpisa zavlekla še za nekaj mesecev in se bodo dela začela jeseni ter se bo druga faza naložbe pravzaprav pomaknila v leto 2016. Predsednik sveta staršev Darijan Šinigoj pojasnjuje, da si starši želijo predvsem verodostojne informacije: “Nekaj slišimo od svetnikov, nekaj od zaposlenih v občinski upravi, spet nekaj drugega izvemo iz medijev. Nastala je zmeda, v kateri se ne znajdemo več. Na vprašanje, zakaj se zadeva tako vleče, lahko staršem odgovori le gospod župan, ki je pred volitvami tem istim staršem izrecno obljubil, da bo telovadnica najkasneje v letu 2015 končana. Upam, da se bo vabilu odzval in bomo zadeve razčistili.”

VESNA HUMAR


Najbolj brano