“Ljudski župan”, ki je postavil temelje občine

V občini Miren-Kostanjevica so v sklopu občinskega praznika letos prvič podelili občinska priznanja. Častni občan je postal nekdanji dolgoletni župan Zlatko Martin Marušič.

Zlatko Martin Marušič Foto: Arhiv Občine Miren-Kostanjevica
Zlatko Martin Marušič Foto: Arhiv Občine Miren-Kostanjevica

MIREN > Občina ima svoj praznik 3. oktobra. Z raznimi dogodki so ga obeležili čez ves teden, na sinočnji slavnostni seji občinskega sveta na Cerju pa so prvič podelili občinska priznanja.

Naziv častni občan je za “izjemne dosežke življenjskega dela, skrb za blaginjo in promocijo občine s poudarkom na javnem delovanju kot tudi izjemne zasluge na vseh področjih družbenega življenja, ki imajo trajen pomen”, prejel Zlatko Martin Marušič iz Opatjega sela.

To je zame veliko priznanje za dolgoletno delo v občini, zadoščenje in tudi spodbuda za nadaljnje delo na drugih področjih,” se izkazane pozornosti veseli Marušič, ki je bil prvi mož občine od njene ustanovitve leta 1994 do leta 2014. “Ljudski župan”, kot se ga je v teh letih na Goriškem prijel naziv, je zapustil velik pečat v lokalni skupnosti in širše.

“Njegovo dvajsetletno županovanje je bilo poslanstvo, pospremljeno z velikim posluhom za potrebe občank in občanov,” so med drugim zapisali v obrazložitvi predlagatelja, Krajevni skupnosti Opatje selo.

Marušič je postavil temelje delovanja mirensko-kostanjeviške občine in gradil njeno prepoznavnost. Bil je aktiven na vseh ravneh družbenega življenja, tako v občini kot tudi izven njenih meja, zato ga štejejo za enega njenih najvidnejših članov in ambasadorjev.

Pred nastopom funkcije poklicnega župana je bil dolgoletni predsednik KS Opatje selo in bil je pobudnik in organizator odmevnih prvomajskih srečanj v vasi. V času njegovega predsedovanja je bila leta 1986 KS Opatje selo izbrana za najboljšo krajevno skupnost v Sloveniji in dobila jugoslovansko nagrado za uspešnost. Marušič je bil tudi med pobudniki srečanj vasi Selo-Sela-Sele.

Novopečeni častni občan tudi v pokoju ne miruje. Dobro leto je predsednik pokrajinske zveze društev upokojencev severne Primorske. “Ta vloga mi je skoraj kot hobi, ne prinaša takih obremenitev kot županovanje. Vesel sem, da sem družbeno aktiven, da se srečujem z ljudmi z vseh koncev iz moje generacije,” pravi Marušič, ki navdušuje tudi s svojo igralsko žilico. Izraža jo v predstavah in skečih Dramske skupine prosvetnega društva Kras Opatje selo.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano