Ljudje se za zdaj ne pritožujejo

Zaradi urejanja kanalizacije v okviru medobčinskega projekta Čistilna naprava ob Vrtojbici (CČN) v Mirnu od začetka pomladi kopljejo v številnih zaselkih. V minulih dneh so stroji zakopali še po glavni cesti skozi naselje, ki je obenem glavna prometnica proti Krasu.

V bližini občinske stavbe so brežino utrdili s kamnito zložbo, v prihodnjih dneh bodo postavljali temelje za most čez reko Vipavo Foto: Alenka Ožbot
V bližini občinske stavbe so brežino utrdili s kamnito zložbo, v prihodnjih dneh bodo postavljali temelje za most čez reko Vipavo Foto: Alenka Ožbot

MIREN >Ljudje se zaenkrat ne pritožujejo zaradi motenja miru in del na posameznih odsekih. Z vsakim posebej se tudi sproti dogovarjamo, kje bomo kopali in kje bodo priključki do hiš, tako da so ljudje obveščeni,” pravi strokovni sodelavec za investicije v upravi Občine Miren-Kostanjevica Albin Pahor. Bo pa v prihodnjih dneh treba imeti še več potrpljenja, saj so začeli kopati tudi na glavni cesti skozi naselje, in sicer od občinske stavbe proti Štantu oziroma v smeri proti Krasu. Zaradi del bo promet na tem odseku skozi vse poletje oviran, veljala bo polovična zapora ceste.

Kanalizacijo v Mirnu in v Orehovljah urejata sežansko podjetje Jadran in koprsko podjetje Grafist. Prvo koplje v mirenskem zaselku Grabec, v Orehovljah in pri občinski stavbi v Mirnu na levem bregu Vipave. Drugo gradi kanalizacijo v mirenskem zaselku Staro mesto, ureja dve črpališči ter del kanalizacijskega omrežja v zaselku Vrtoče. Slednje je uredilo tudi kamnito zložbo, s katero so zavarovali brežino pri občinski stavbi, kjer bodo kanalizacijske cevi zračno prečkale Vipavo.

Tam bodo v prihodnjih dneh postavili temelje za most čez reko Vipavo. Namenjen bo pešcem in kolesarjem, imel bo 41-metrski lok in bo osvetljen. Zasnovan je tako, da kanalizacijski vod ne bo viden, po zagotovilih projektantov pa most tudi ne bo vplival na pretočnost reke ob nalivih.

Skupno bodo do februarja prihodnje leto obnovili približno 6,3 kilometra fekalne in 1,1 kilometra meteorne kanalizacije ter 600 metrov vodovoda. Na centralno čistilno napravo bodo priključili približno 2000 populacijskih enot oziroma naselji Miren in Orehovlje.

Zgradili naj bi tudi devet črpališč za fekalne vode, od tega dve v bližini občinske stavbe na desnem in levem bregu Vipave. Urejanje kanalizacije v občini bo, skupaj z gradnjo črpališč, stalo 5,6 milijona evrov, če prištejemo še prispevek občine za gradnjo centralne čistilne naprave, pa se znesek povzpne na devet milijonov. Od tega bo občina v več letih prispevala približno 1,4 milijona, milijon naj bi primaknila država, ostalo EU.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano