Ljudje se bojijo, svetniki pa ne

Bazna postaja z antenami za Telekomovo mobilno telefonijo se vrača na streho doma upokojencev, tik nad njegova varovana stanovanja. Ob nasprotovanju okoliških prebivalcev in dveh svetnikov SDS je tako odločil svet občine.

 Začasna bazna Telekomova postaja z anteno se izpred zdravstvenega doma  trajno seli na streho Doma upokojencev Idrija. Foto: Saša Dragoš
Začasna bazna Telekomova postaja z anteno se izpred zdravstvenega doma trajno seli na streho Doma upokojencev Idrija. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA >Telekomovo bazno postajo za mobilno telefonijo so s strehe bivšega doma upokojencev umaknili ob njegovem rušenju in jo začasno namestili v neposredni bližini ob zdravstveni dom. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ob gradnji novega doma ni soglašalo, da bi nanj spet postavili anteno, kar je Telekom predlagal minulo jesen. Uprava občine in občinski svet pa sta ga podprla.

Bi župan imel postajo nad svojo posteljo?

Poprej je soglasje dalo vodstvo doma, občina pa je pri Inštitutu za neionizirana sevanja naročila študijo vplivov na okolje. V tem okolju sredi Idrije so še osnovna šola, vrtec, lekarna in stanovanjska soseska. Inštitut je zagotovil, da je obremenitev okolja s sevanjem neznatna. Le ob najmočnejši obremenitvi bazne postaje, ki pa naj bi bila v praksi redka, bi sevanje v neposredni bližini preseglo vrednosti, ki jih predpisuje slovenska uredba o dopustnih sevanjih v življenjskem okolju.

Ker se strokovna mnenja krešejo in številne državljane, ki se na različnih koncih Slovenije upirajo tovrstnim postajam, podpirajo v prizadevanjih za zdravju varno okolje, je strah tudi prebivalce v domu in njegovi okolici.

Andrej Kuštrin je zato februarja župana Bojana Severja prosil za pomoč. “Lepo vas prosim, da opustite postopke za namestitev postaje na Dom upokojencev in se postavite na stran nemočnih - starostnikov, otrok in okoliških prebivalcev,” je prosil. “Najbolj zaskrbljujoče je, da bo antena od varovanih stanovanj v zgornji etaži doma oddaljena le nekaj metrov,” je opozoril in župana prosil, naj se vpraša, če bi sam hotel imeti tovrstno anteno tik nad svojo spalnico.

Odgovor župana in svetnikov pa je bil v prid Telekoma. Pozneje so se pod peticijo proti njej podpisali še okoliški prebivalci in se v predsinočnjim udeležili tudi seje, na kateri so svetniki odločali. A zaman.

Zdravnica Troha: z glasom “za” sem zavarovala otroke

Postaja bo v kratkem spet na strehi doma, le sto metrov zračne linije oddaljena od postaje drugega mobilnega operaterja. O dejstvu, da gre sočasno za sosesko, ki je zgrajena na rudniških žgalniških ostankih in je že zaradi njih preobremenjena z radioaktivnim sevanjem (zato je Norveška v bližini doma upokojencev idrijskim otrokom zgradila nov vrtec), ni razmišljal nihče.

Zdravnica, svetnica Majda Troha, ki je glasovala za postajo, je odločitev utemeljila z dejstvom, da je strokovno mnenje ugodno, dober mobilni signal pa izjemno pomemben za uporabnike mobitelov.

“Zlasti za otroke, ki se jim lobanjske kosti šele razvijajo. Temeljito sem preučila vrsto razpoložljivih strokovnih študij doma in po svetu. Medtem ko te vplivu baznih postaj ne pripisujejo velikega pomena, pa jasno dokazujejo, da ob dolgotrajni uporabi škodujejo mobilni aparati. Slabši kot je signal, večje so možnosti poškodb in obolevnosti. Ker sem otroška zdravnica, sem z glasom za dober signal želela zavarovati naše otroke,” je utemeljila.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano