Ljudje bodo plačevali več

Lastniki stanovanj v novogoriški občini bodo po novem plačevali več nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč. Manj pa bo občina obremenila gospodarstvo. Ker bo podatke pridobila iz uradnih evidenc, bodo odslej morali plačevati vsi.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Da je treba obračunavanje nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč (NUSZ) v mestni občini prevetriti, je jasno. Odlok, po katerem ga zaračunavajo, je bil sprejet že leta 1997, od takrat so se spremenili zakoni, poselitev in razmere v gospodarstvu v občini.

Spremembe, ki so jih potrdili mestni svetniki, niso kozmetične narave. Glavni novosti za občane sta dve. Prva je, da ljudem po novem ne bo treba sporočati podatkov o svojih nepremičninah, saj jih bo dobila občina iz uradnih evidenc. Kot pojasnjujejo na mestni upravi, se odmera ne navezuje več na dejavnosti, pač pa na register nepremičnin. Za gospodarski del so občino občine razdelili na šest, za stanovanjski del pa na štiri kakovostna območja.

Občina namerava s tem narediti red. Doslej namreč lastnikom, ki niso sporočali podatkov o svojih nepremičninah, nadomestila sploh ni obračunala. Po novem bodo morali plačevati vsi.

Druga pomembna novost za lastnike stanovanj in hiš je, da bodo nadomestila višja. Po pojasnilih uprave občine je eden od ključnih ciljev razbremeniti gospodarstvo, zato je bilo treba manjkajoči denar nekje pridobiti. “Ostajamo pa med občinami, ki imajo najnižjo odmero za stanovanjske površine,” je poudarila načelnica oddelka za infrastrukturo Aleksandra Torbica. Evidence, na podlagi katerih jih bo občina po novem obremenila, bodo uporabniki lahko uredili še po novem letu.

Ker so se spremenila določena območja, obenem pa prej veliko lastnikov ni plačevalo nadomestila, je težko opredeliti, za koliko se bo za občane v povprečju povišalo nadomestilo, odgovarjajo na mestni občini. Si pa občina obeta, da se bo na ta račun v njeno blagajno steklo več denarja kot doslej.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano