Ljubljana s figo v žepu

Po tem, ko je Smučarsko skakalni klub POK dobil gradbeno dovoljenje za skakalni center na Kovku nad Ajdovščino, bi morali te dni tam brneti stroji, vendar kandidatura kluba za denar fundacije za šport ni bila uspešna. Klub se bo pritožil na upravno sodišče.

Predsednik  skakalnega kluba POK Igor Polanc ob vznožju pobočja, kjer naj bi zgradili 
skakalnice. Foto: Igor Mušič
Predsednik skakalnega kluba POK Igor Polanc ob vznožju pobočja, kjer naj bi zgradili skakalnice. Foto: Igor Mušič

KOVK > Razočaranje skakalnih delavcev z ajdovske planote Gora, ki združuje ljubitelje tega športa s Predmeje, Otlice in Kovka, je bilo veliko. V krajih, kjer so ljudje složni, ko je treba poprijeti za fizično in intelektualno delo, so ogromno že postorili sami. Lani so na Otlici uredili začetno, 15-metrsko plastično celoletno skakalnico, a ta zadošča le za mlajše dečke in deklice.

Tri skakalnice v zavetju

Pod vodstvom arhitekta Andreja Čopiča in ob pomoči občine, upravne enote, sklada kmetijskih zemljišč in tedanjega poslanca Mirka Brulca so nato preskočili vse administrativne ovire in 31. januarja prišli do gradbenega dovoljenja za center s 15-, 25- in 38-metrsko skakalnico s tribuno in območjem, kjer bi bilo mogoče kasneje urediti otroško smučišče in prireditveni prostor.

Skakalnice bi bile ustrezne tudi za tekme vseh kategorij do U-15. Za prvo fazo (zimska uporaba skakalnic) bi bilo treba odšteti 70 tisočakov, za celoletno uporabnost skakalnic pa 200 tisoč. Dodati velja, da bi center stal 900 m visoko, na severnem pobočju Sinjega vrha, v zavetni legi, z najbolj ugodnimi snežnimi razmerami v naseljenem delu Gore.

Neprijetno presenečenje

Temeljito pripravljeno razpisno dokumentacijo je klub takoj po prejemu gradbenega dovoljenja poslal na športno fundacijo. Tam so zaradi velikega števila prijav zahtevali dodatno mnenje odbora za skoke pri Smučarski zvezi Slovenije in tam se je po besedah predsednika kluba in v osemdesetih letih uspešnega tekmovalca Igorja Polanca nepričakovano zapletlo: “Odbor za skoke dela ni opravil dosledno in pošteno. Čeprav sodijo med njegove prioritete novogradnje in širitve baze skokov po regijah, smo po točkah končali na zadnjem mestu. Prizadeti pa nismo bili le mi. Po vseh strokovnih merilih bi na vrhu moralo biti Ljubno s kandidaturo za sofinanciranje teptalca. Gre za izredno uspešen klub, ki prireja ženske tekme za svetovni pokal, pa je bil po točkah šele peti. Na točkovanje smo se pritožili, po razgovoru pa so nam na SZS obljubili, da bomo dobili denar iz sklada za obnovo skakalnic, vendar se to ni zgodilo.”

Po prejemu negativne odločbe športne fundacije in takojšnji pritožbi je klub kar tri mesece čakal na odgovor in ga dobil šele ta mesec. Vmes je ajdovska občina podprla gradnjo centra s proračunsko postavko v višini 15.000 evrov, s katero bi plačali projekte, a se je nepričakovano zapletlo pri izplačilu: “Čeprav so strokovne službe sprva zagotavljale, da klubu ta denar lahko izplačajo, so kasneje na občini ugotovili, da neposredno tega ne morejo. Denar naj bi bil nakazan le, če bi projekte in stavbno pravico in lastništvo prevzel ajdovski zavod za šport, vendar takšna rešitev ni smiselna. Mi praktično ne bi imeli več vpliva na gradnjo centra, predvsem pa bi bili v njem najemnik. S tem bi bili skoraj na istem kot doslej, ko za starejše tekmovalce uporabljamo skakalnice v Logatcu,” dodaja Polanc.

Upanje in volja ostajata

Medtem ko na Gori še upajo, da bo naslednja seja občinskega sveta prinesla rešitev glede omenjenega izplačila, delajo še v dveh smereh. Po prejemu odločbe športne fundacije se bodo nanjo pritožili na upravno sodišče, sočasno pa iščejo zasebne vire, da bi vsaj poplačali arhitekta in odprli gradbišče ter preprečili, da bi gradbeno dovoljenje zastaralo.

Polanc, ki je tudi sam gradbenik in vajen poprijeti za vsako delo, kljub vsem težavam verjame v odprtje gradbišča: “S Soškim gozdnim gospodarstvom in Zavarovalnico Triglav se dogovarjamo za sofinanciranje začetka urejanja dostopne ceste. Posek drevja bomo septembra domačini opravili sami. Še vedno upamo, da bomo nekaj javnega denarja le dobili. Z odločbo športne fundacije gremo na upravno sodišče. Strokovno je gotovo sporna. Način, kako so nas v njej točkovali, očitno kaže, da niso tam niti temeljito prebrali dokumentacije. Tako so center na primer točkovali kot objekt v obnovi namesto kot novogradnjo, razpršenosti po regijah pa praktično niso upoštevali.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano