Literarna briljanca se skriva tudi v ljubiteljskih avtorjih

V Lavričevi knjižnici so pred dnevi predstavili knjigo kratkih zgodb Dom besed. V njej je zbranih 36 zgodb 25 avtorjev, in kot pravi njen urednik Bojan Bizjak, letošnji petomajski nagrajenec Občine Ajdovščina, “ima knjiga dušo”.

 S knjigo Dom besed so zaokrožili projekt literarne delavnice 
Besedovalnica.  Foto: Alenka Tratnik
S knjigo Dom besed so zaokrožili projekt literarne delavnice Besedovalnica.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Knjiga kratkih zgodb Dom besed zaokrožuje projekt literarne delavnice Besedovalnica, ki so jo v Lavričevi knjižnici pred dvema letoma izpeljali v sodelovanju z ajdovskim literarnim ustvarjalcem Bojanom Bizjakom. Lani pa je knjižnica v okviru praznovanja 150. obletnice objavila še literarni natečaj in nanj povabila ustvarjalce iz vse Slovenije.

Odzvalo se jih je 35. Bojan Bizjak je z uredniško presojo za knjižni natis izbral 36 zgodb 25 avtorjev, ki po njegovi oceni izžarevajo iskrenost, literarno izbrušenost in bogat jezik, primeren za splošno upovedovanje zgodb. 25 literarnih besedil so prispevali udeleženci natečaja, od priznanih ustvarjalcev do tistih, ki so se s pisanjem šele začeli resno ukvarjati.

Posebno poglavje pod naslovom Besedovalnica pa prinaša enajst tekstov štirih domačih avtorjev, ki so sodelovali v delavnici. Kot je ob predstavitvi knjige poudaril njen urednik, so se v svojih prispevkih lotevali različnih tematik, od aktualne socialne problematike do zgodovinskih tem, spominov in sanjarjenj.

“Knjiga Dom besed nam tako ponuja zanimivo branje od prve do zadnje stran in je dokaz, da premoremo Slovenci tudi na ljubiteljski ravni veliko iskrene pripovednosti in literarne briljance,” ocenjuje Bizjak. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano