Lijak bi lahko bolje izkoristili

V gradu Ozeljan je bila danes okrogla miza Primorskih novic o nadaljnjem razvoju jadralnega padalstva na Goriškem. Povabljeni gostje so v razpravi pod drobnogled vzeli vzletišče Lijak in pristajališče v Šmihelu. Spregovorili so o trenutnih razmerah, ovirah in načrtih oziroma željah, da bi s tega območja potegnili več, saj naravne danosti to omogočajo.

Udeleženci  okrogle mize so  se strinjali, da je jadralno  
padalstvo velik potencial in bi lahko bilo eden od paradnih 
konjev. Foto: Leo Caharija
Udeleženci okrogle mize so se strinjali, da je jadralno padalstvo velik potencial in bi lahko bilo eden od paradnih konjev. Foto: Leo Caharija

OZELJAN > O tem, kako izboljšati razmere in pogoje na Lijaku ter s tem zagotoviti večjo varnost jadralnih padalcev, posledično pa prispevati tudi k večji prepoznavnosti Goriške kot destinacije športnega turizma, so spregovorili predsednik novogoriškega Društva jadralnih padalcev Polet in podpredsednik Zveze za prosto letenje Slovenije Damjan Pregelj, novogoriški župan Matej Arčon, predsednik Društva za prosto letenje Posočje Milan Leban, sekretarka Turistične zveze Nova Gorica in vodja novogoriškega Turistično-informacijskega centra Dejana Baša in lastnik Kampa Lijak Aleksander Mladovan.

Na okrogli mizi so znova poudarili, da omogoča vzletišče na Lijaku zaradi ugodnih klimatskih pogojev največ letalnih dni na leto v Sloveniji in bližnji okolici. Tam je mogoče leteti celo leto, tudi pozimi, ko na ostalih vzletiščih pri nas to ni mogoče.

Vsi so se strinjali, da je jadralno padalstvo velik potencial in bi lahko bilo eden od paradnih konjev. “Jadralno padalstvo je skupaj z zmajarstvom zelo pomembna dejavnost znotraj turističnega gospodarstva. A vse sloni na delu volonterjev. Stvari je treba premaknit naprej,” je poudaril Leban.

“Korak za korakom sledimo potrebam padalcev,” pa je zatrdil Arčon in dodal, da se z direkcijo za infrastrukturo še pogajajo o priključku na cesto pri vzletišču. “Od tega je odvisna naložba v parkirišče,” je še povedal novogoriški župan, prav parkiranje je po njegovih besedah ena od prioritet.

O poteku okrogle mize in njenih zaključkih boste lahko več prebrali v petkovi prilogi 7. val.

Na okrogli mizi so predstavili tudi začetke prostega letenja na Lijaku, današnje stanje in načrte za prihodnost s poudarkom na zagotovitvi ustrezne infrastrukture, kar se zdi jadralnim padalcem ključno za to, da Lijak, kjer so že leta 2003 uspešno izvedli svetovno prvenstvo za jadralne padalce v natančnem pristajanju, pred in po tem pa tudi celo vrsto mednarodnih tekmovanj in državnih prvenstev, zaživi, kot bi glede na naravne danosti lahko.

MM, NN


Najbolj brano