Letošnji izkupiček bodo namenili skladu Bogdana Žorža

S petkovo slavnostno akademijo v dvorcu Zemono se je tudi v koprski škofiji začel niz prireditev v letošnjem Tednu Karitas, ki bo potekal pod geslom V službi človekovega dostojanstva. Slovesnost je že tradicionalno povezana z odprtjem mednarodne likovne kolonije Umetniki za Karitas, ki jo organizira Škofijska karitas Koper.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Letos je potekala že 21. leto, na domačiji družine Vidmar na Sinjem vrhu nad Ajdovščino se je avgusta zbralo deset akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev. Udeleženci, strokovni sodelavci kolonije in darovalci, so ustvarili 161 likovnih del. Geslo letošnje kolonije in prodajnih razstav je Veselite se življenja, besede pokojnega sodelavca Karitas, psihologa Bogdana Žorža. Izkupiček letošnjih prodajnih razstav bodo v Škofijski karitas Koper namenili skladu Bogdana Žorža za pomoč otrokom, ki so ga ustanovili v spomin in za nadaljevanje Žorževega dela.

Doslej je v koloniji, ki je prerasla v mednarodno gibanje, saj se je udeležujejo umetniki z vseh celin, dela pa so bila na ogled na razstavah v Rimu, Bruslju, Sarajevu, na Dunaju, v Gorici in v Trstu, nastalo 2.293 likovnih del, sodelovalo pa je 1480 avtorjev.

Izkupiček prodajne razstave vsako leto namenijo blažitvi določene stiske, doslej so pomagali materam, otrokom, družinam, zasvojenim, brezposelnim, brezdomcem...

Na slovesnosti, ki so se je udeležili tudi številni umetniki, so zbrane pozdravili ravnatelj Škofijske karitas Koper Slavko Rebec, voditeljica projekta Umetniki za Karitas Jožica Ličen, župana Občine Ajdovščina Tadej Beočanin in Občine Vipava Ivan Princes, likovna kritičarka in strokovna sodelavka projekta Anamarija Stibilj Šajn, razstavo je odprl literat in publicist in spremljevalec likovne kolonije Jurij Paljk, prejemnik priznanja Vstajenje, v kratkem pa mu bo predsednik Italije podelil priznanje Vitez Republike Italije. Kulturni program je oblikoval pevski zbor Limbar iz Moravč.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano