Letošnja slovesnost na Cerju pod geslom Pravica do prihodnosti

Pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju bodo v soboto že tradicionalno pripravili slovesnost ob mednarodnem dnevu miru. Geslo letošnje prireditve je Pravica do prihodnosti, slavnostni govornik pa bo predsednik DZ Milan Brglez. Letos bodo prireditev obogatili z otvoritvijo razstave likovne kolonije Junaška preteklost Primorske.

Pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju bodo v 
soboto že tradicionalno pripravili slovesnost ob mednarodnem dnevu miru.  Foto: Alenka Ožbot
Pri pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju bodo v soboto že tradicionalno pripravili slovesnost ob mednarodnem dnevu miru.  Foto: Alenka Ožbot

MIREN > Letošnjo prireditev organizirajo Občina Miren-Kostanjevica skupaj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami ter Gimnazijo Nova Gorica. Prireditev se je zadnja leta razširila na večdnevno dogajanje v sodelovanju z Gimnazijo Nova Gorica, ki je tudi Unescovo središče. V četrtek bo tako potekalo srečanje vseh likovnih gimnazij Slovenije, v petek pa se bo dogajanje nadaljevalo z obeležitvijo mednarodnega dneva miru v okviru mednarodnega Unescovega projekta Meja, katerega glavni cilj je krepitev strpnosti v medsebojnih odnosih, so po današnji tiskovni konferenci zapisali na občini.

Osrednji del prireditve bo na vrsti v soboto. Slavnostni govornik bo predsednik DZ Milan Brglez, na prireditvi, za katero je scenarij in režijo pripravil Rok Andres, pa bodo sodelovali Orkester slovenske policije, Oktet Sotočje, Lara Jankovič, Dijaki Gimnazije Nova Gorica in Klub mladih Tigrovcev.

Iz spodnjega parkirišča ob glavni cesti Miren-Opatje selo do Pomnika braniteljem slovenske zemlje bodo med 10. in 11. uro organizirali brezplačen prevoz udeležencev. Poskrbljeno bo tudi za hrano in pijačo ter podaljšano druženje vseh domoljubov, so zapisali organizatorji.

Dogodki, kot so prireditve ob mednarodnem dnevu miru, so sicer enkratna priložnost, da se izkoristi potencial ter prepoznavnost Cerja tudi izven meja občine. V Mirnu si namreč prizadevajo za ureditev svoje zgodovinske dediščine kot atraktivne, sodobne in poučne turistične destinacije.

Kot so navedli, se trenutno dogovarjajo s Fundacijo Poti miru od Alp do Jadrana. Prav tako si prizadevajo, da bi na Cerju vsem obiskovalcem trajno zagotovili pristno gostinsko ponudbo. V občini namreč prav na področju turizma vidijo možnost, da gradijo skupen uspeh in prepoznavnost.

STA


Najbolj brano