Letos pa na široko

Otvoritev osrednje letne razstave čipk Letos pa na široko je cerkljanska klekljarska sekcija Marjetice pospremila z bogatim kulturnim programom. Vse skupaj pa množica ljudi, ki je na razstavi dobila pričakovano: pedantno izdelane in domiselno razstavljene čipke.

Marjetice slovijo po pedantni izdelavi čipk in njihovi zanimivi 
postavitvi na razstave. Foto: Saša Dragoš
Marjetice slovijo po pedantni izdelavi čipk in njihovi zanimivi postavitvi na razstave. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > “Vsako leto nekaj novega” je že 17 let vodilo Marjetic, ki se v klekljarski veščini mojstrijo v sekciji društva čipk Marjetice. Po flandrijskem in ozkem risu so se letos vrnile k širokemu. S čipkami, ki so jih pokazale na skrbno postavljeni razstavi v cerkljanskem muzeju, so kakopak navdušile.

> Marjetice temo izberejo kmalu po zaprtju letne razstave (na ogled je do konca avgusta). “Široki ris je pravo nasprotje ozkega. Njegovi osnovni elementi so rogljički, pravokotni, koničasti in daljši koničasti vogal in še vogal v srčkovki,” sta pojasnili vodji Marjetic Majda Albreht in Marija Rejc. Marjeticam, 34 se jih redno zbira na delavnicah in vse leto pripravlja razstavo, je v veliko pomoč mentorica, učiteljica klekljanja Stana Frelih. “Odlična, potrpežljiva mentorica je. Jaz sem se na delavnicah ogromno naučila. Letos, denimo, klekljanja ribic, ki veljajo za težji element širokega risa. Zelo prijetno pa je tudi naše druženje,” je povedala članica Ladislava Zajc iz Otaleža, ki se je sekciji kot ena mlajših pridružila pred štirimi leti.

“Natančno izdelano in odlično postavljeno,” je razstavo pohvalila skupina poznavalk in mojstric klekljanja iz Spodnje Idrije. Ko so bili izbrani vzorci (papirce so dobile v zbirkah Mestnega muzeja in družbe Čipka Art 2000) in sklekljane čipke, je dobila glavno vlogo oblikovalka Blažka Benčina. Ker je letošnje leto posvečeno svetlobi, je čipke naslonila na rumeno sončevo in peščeno podlago, nad njih pa postavila parazolčke. Te so Marjetice na osnovi legende o Laufarski družini (parazol vedno nosi Gospa) sklekljale za osrednjo, prav tako svetlobi posvečeno razstavo festivala idrijske čipke.

Vtis je mogočen. “Človek se resnično razveseli ob tako lepi razstavi. Kot vedno ste tudi letos pripravile nekaj posebnega. Široki ris ima za idrijsko čipko poseben razvojni pomen. Na njegovi osnovi se je že v drugi polovici 19. stoletja oblikovala in v svetu zaslovela idrijska čipka,” se je Marjeticam v knjigi vtisov poklonila raziskovalka idrijskih čipk, Idrijčanka Majda Pavšič.SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano