Leto brez velikih naložb

V briški občinski upravi so preračunali, da bo prihodnje leto iz njihove blagajne šlo okroglih pet milijonov evrov, napolnilo pa naj bi jo 290 tisočakov več. A to ne pomeni, da bo denar ostajal, saj odplačujejo najeta posojila. Večjih naložb tokrat ne bo.

Vila Vipolže je za Brda velika pridobitev, a tudi novo breme za 
občinski proračun. Foto: Leo Caharija
Vila Vipolže je za Brda velika pridobitev, a tudi novo breme za občinski proračun. Foto: Leo Caharija

DOBROVO > Če bi bila občina Brda odvisna zgolj od davkov, ki bodo nanesli predvidoma 3,66 milijona evrov, in slabih 260 tisočakov finančne izravnave, bi bolj tenko piskala. A seveda na Dobrovem ob sestavljanju proračunov ne računajo le na dohodnino, lokalno dajatev na nepremičnine ter okoljsko in druge takse, kar so vse redni viri denarja. Tudi prihodnje leto naj bi namreč dobili igralniško koncesnino, ki naj bi je bilo za 470.000 evrov, pa 240.000 za vlaganje v vodovode in za 150 tisočakov komunalnega prispevka. Nadejajo se tudi denarja iz EU, četudi le razmeroma skromnih 203.000 evrov za manjše projekte.

Luknje na cestah in v ceveh

Za razliko od zadnjega obdobja, ko so v Brdih redno imeli večje naložbe, bo prihodnje leto po tej plati sušno. Številke to potrjujejo že, če se primerja zdajšnje in naslednje tako imenovane investicijske odhodke: z 2,3 milijona evrov bodo padli na predvidoma 836 tisočakov. Z znatnim delom tega denarja, in sicer 194.000 oziroma 170.000 evri, bodo obnavljali lokalne ceste oziroma vodovodno omrežje.

Toda ne bo šlo za obsežnejša dela, kot je bil projekt Mrzlek pred nekaj leti in njegovo letošnje nadaljevanje, vredno 1,2 milijona evrov. Tokrat nameravajo posodobiti več krajših krakov tu in tam. “Nadaljujemo obnovo vodovodov, bolj kot bomo šli naprej, krajši bodo odseki,” razlaga vodja oddelka za okolje in prostor na občini Dejan Rusjan. Kot dodaja, je dela še veliko: cevi so še marsikje luknjaste, prav tako v številnih vaseh manjka spodobna kanalizacija. V prihodnjem letu se jo bodo s 40.000 evri lotili urejati v Vedrijanu, s še 21 tisočaki pa namenjajo predhodni študiji za ureditev čistilne naprave na Dobrovem.

Pol milijona za turizem

Kot vedno bo občina tudi v prihajajočem letu izdatno podpirala turizem. Temu naj bi namenila 541.000 evrov, od tega 408 za delovanje svojega zavoda za turizem. Znaten skok zneska navzgor v upravi občine razlagajo s tem, da so dva svoja uslužbenca prerazporeditli v zavod. In ne tako malo denarja zahteva vzdrževanje vile Vipolže.

Sicer pa: kot že leta, bo največji delež proračuna, nekaj manj kot 1,2 milijona evrov, šel za šole in vrtce. Sledi znesek za lokalno upravo.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano