Lesnina gre končno v Vrtojbo

Območje MMP Vrtojba, kjer se je večina razvojnih načrtov doslej sfižila, ima nov podrobni prostorski načrt. Investitorjem, ki bi tam gradili, skupaj s programom opremljanja zemljišč omogoča pridobivanje gradbenih dovoljenj. “Skušali smo narediti čim bolj življenjski OPPN, ki omogoča tudi cenejšo gradnjo,” pravi župan Milan Turk. Prva se bo naložbe lotila Lesnina, ki tam načrtuje trgovski center.

Na MMP Vrtojba bo  načrte prva začela uresničevati Lesnina 
z večjim trgovskim centrom.  Foto: Leo Caharija
Na MMP Vrtojba bo načrte prva začela uresničevati Lesnina z večjim trgovskim centrom.  Foto: Leo Caharija

VRTOJBA > V Lesnini potrjujejo, da so pripravljeni, dokumentacija se ureja, projekti so bolj ali manj nared. “Da, Lesnina bo zagotovo gradila,” potrjuje direktor novogoriške enote Lesnine Samo Šuligoj. Na MMP Vrtojba bodo gradili večji nakupovalni center s skladišči. Pravzaprav je to naložba Lesnininega lastnika, avstrijskega podjetja Lutz, v bodočem centru pa bo še trgovina Mömax, ki je prav tako v lasti Lutza. “Datum otvoritve centra bo dokončno znan proti koncu letošnjega leta,” pravi Šuligoj. Lesnina je bila v igri že dolgo, saj je leta 2008 tam kupila zemljišča in napovedala gradnjo večjega nakupovalnega centra, zanj je že imela izdelane projekte. Da so resni, so pokazali tudi s tem, da so že plačali akontacijo komunalnega prispevka.

Eden od investitorjev, ki naj bi v prihodnjih letih vlagal na MMP, je novogoriški Hit, ki je pred dnevi dobil veliko igralniško koncesijo za Drive-in. Ker bodo že decembra letos salon spremenili v igralnico, bodo prostore najprej povečali za petino. Do leta 2018 naj bi uredili cestne dostope in izhode ter dopolnili in razširili gostinsko ponudbo, do leta 2020 pa zgradili manjši hotel.

Potencialni investitorji lahko začnejo načrtovati

Lastniki zemljišč ali objektov na območju MMP Vrtojba so morali v zadnjem letu in pol ustaviti projekte. Za območje je občina najprej morala sprejeti podrobni prostorski načrt, ki določa, kaj se tam lahko in mora zgraditi, od komunalne infrastrukture do cest.

“S tem, ko je sprejet OPPN, lahko začnejo potencialni investitorji projektirati. Prihodnji mesec bo občinski svet obravnaval še program opremljanja zemljišč, ki bo določil, koliko bo stala komunalna infrastruktura in posledično, koliko bo znašal komunalni prispevek,” pravi šempetrski župan Milan Turk in napoveduje, da bo v primerjavi s prejšnjim prostorski aktom infrastruktura nekoliko cenejša.

Ostali večji lastniki zemljišč na MMP so za zdaj zadržani. Primorje v stečaju jih bo, ko bodo zaokrožena, skušalo čim bolje prodajati, Projekt najverjetneje tudi, Mercator je misel na svoj center očitno že davno opustil, družba Priori pa je stanje lani “zamrznila”.

Gradnja bo nekoliko cenejša

“V največji možni meri smo upoštevali želje lastnikov zemljišč. OPPN smo želeli narediti čim bolj življenjski, da bo gradnja čim cenejša. Obenem s Projektom in Primorjem v stečaju v delu južno od hitre ceste opravljamo komasacijo. S tem se bodo zemljišča zaokrožila in bo laže priti do gradbenih dovoljenj,” napoveduje Turk. Javno infrastrukturo bodo gradili po korakih, kot se bo območje razvijalo, še pravi.

Namembnost zemljišč večinoma ostaja enaka. Na južni strani je predvidena industrija, obrt, servisne dejavnosti, na severni pa trgovske, zabaviščne in sorodne dejavnosti. Ena od novosti je, da so predvideli kolesarsko stezo skozi območje, drugi pa, da je predviden izvoz iz Petrolovega bencinskega servisa tudi nazaj proti naselju in ne več zgolj na hitro cesto.

Kar se tiče naložb, se sicer MMP Vrtojba, enega od najbolj strateških območij na Goriškem, že desetletje drži smola, začenši s klavrnim propadom projekta Eurovillage. Med odmevnejšimi zgodbami je bil nesojeni center Sailaway, za katerega je družba Priori kupila zemljišča, a je nato njena Alea Iacta nekajkrat pogorela pri soglasju za igralni salon. Pred leti je na MMP tudi Mercator kupil parcelo za svoj center, ki pa se ga nikoli ni lotil graditi, kasneje se je z Aleo Iacto dogovarjal o prodaji zemljišča, a do posla ni prišlo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano