Lepotna sanacija, nato meritve

V z radonom preobremenjeni šoli Črni Vrh so le začeli nameščati cevi za prezračevanje kanalizacije pod šolo in zemljine pod telovadnico, da bi manj strupenega plina uhajalo v šolske prostore. To bo tudi vse, kar bodo v tej fazi postorili.

 Sedanja ekspresna sanacija v šoli predvideva le ureditev prezračevanja kanalizacije in zemljine pod telovadnico Foto: Saša Dragoš
Sedanja ekspresna sanacija v šoli predvideva le ureditev prezračevanja kanalizacije in zemljine pod telovadnico Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH > Po mesecu dni in pol so pred dnevi v Osnovni šoli Črni Vrh le dočakali delavce, ki naj bi stavbo rešili prekomernih količin strupenega plina radona. Ker bodo uredili zgolj nekaj cevi za talno prezračevanje, naj bi z deli dejansko končali v dveh tednih, torej do konca počitnic.

Projekti so za celovito sanacijo, časa pa ni

Direktorica uprave Občine Idrija Mojca Remškar Planinc pravi, da je Zavod za gradbeništvo (ZaG) pripravil načrt za celovito sanacijo šole.

“Zavod za gradbeništvo je predvidel fazni pristop k sanaciji. Tudi projektna dokumentacija je pripravljena za dvostopenjsko izvedbo. Tokratna predvideva ureditev odsesavanja radona in ureditev podtlaka v kanalizacijskem sistemu,” je povedala Remškarjeva.

Ker je bilo že zgodaj spomladi jasno, da je čas za temeljito sanacijo šole ušel, bodo torej izvedli le hitro “lepotno” sanacijo. Ker so tudi s to zamudili, bodo meritve, s katerimi bodo preverjali, ali bodo ta dela sploh dala kakršenkoli rezultat, znova potekala med šolskim letom. Učenci pa se bodo medtem drenjali po nadstropjih in imeli pouk organiziran, med drugim, tudi v knjižnici. Inšpektor Uprave za varstvo pred sevanji Tomaž Šutej je namreč šoli spomladi naložil, da mora učilnice v pritličju, v katerih je radon segal do dvajsetkrat čez dopustne vrednosti, zapreti.

Učinki bodo le minimalni

Dr. Friderik Knez iz ZaG je že spomladi povedal, da bo sanacija radona v šoli Črni Vrh najtrši oreh, ki so se ga doslej lotevali po šolah in vrtcih.

“Z odsesavanjem smo doslej učinkovito rešili objekte, v katerih so količine radona segale do petkrat nad dopustne, v tej šoli pa so do dvajsetkrat nad dovoljenimi,” je dal vedeti, da bolj ali manj ne verjame, da bo odsesavanje učinkovito odpravilo težave s strupenim radonom.

V Idriji so s precej kompleksnejšo ureditvijo odsesavanja poskušali v starem rudniškem stanovanjskem bloku (prhavzu), a jim je to delo, ki so ga izvedli v sodelovanju s švedskimi strokovnjaki, prineslo pičel uspeh. Količine radona so sicer uspeli prepoloviti, a so najbolj obremenjeni prostori ostali z deset in večkrat preseženimi količinami strupenega plina.

Ali mečejo denar stran?

Sočasno v Idriji, kjer so že uspešno sanirali radon v eni od stavb vrtca, drugo pa zaradi prekomernega radioaktivnega sevanja celo zgradili na novo in v njej dosegli količine radona krepko pod dopustnimi, dobro vedo, kako postopati proti temu plinu.

To pa stane. Dobra plat poskusa ekspresne sanacije črnovrške šole je, da bo skupaj s pripravo dokumentacije stala “le” 16.000 evrov in da se naposled država, ki je po zakonu obvezana k sanaciji, plačila ne otepa več. Ker pa so v šoli že spomladi zaman poskušali težave zajeziti z zatesnjevanjem tlakov v igralnici vrtca (ta je gostovala v šoli) in so zato vrgli stran nekaj tisoč evrov, je vsakega evra za iskanje sicer znanih postopkov sanacije škoda.

Rezultati meritev v nekaj tednih

Na rezultate meritev bo treba počakati nekaj tednov. “Če rezultati meritev ne bodo ustrezali predpisom, bo v drugi fazi treba odstraniti tlake iz preobremenjenih prostorov, nove urediti s protiradonsko zaščito in izvesti še nekaj drugih ukrepov,” pravi Mojca Remškar Planinc.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano