Lepo, a ne lahko, je v Cerknem biti mlad

Občina Cerkno velja za mladim prijazno, ko gre za podporo mladim družinam in množici društev, sočasno pa za razvojno neobetavno. V teh dneh pripravlja mladinsko razvojno strategijo. Skupaj z mladimi, ki opozarjajo, da bo ta lahko uresničena le, če bo jasno strategijo oblikovala in jo uresničevala tudi občina.

Dejavna društva (na fotografiji člani mladinskega alternativnega kluba CMAK) so visoka 
dodana, a premalo izkoriščena, vrednost občine.

 Foto: Saša Dragoš
Dejavna društva (na fotografiji člani mladinskega alternativnega kluba CMAK) so visoka dodana, a premalo izkoriščena, vrednost občine.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Mladi so se skupaj s svetovalko občinske uprave (sicer za evropske projekte) Livijo Rojc Štremfelj lotili priprave mladinske razvojne strategije na osnovi analize svojega položaja. Ta je zastrašujoča, saj se gospodarstvo občine že vrsto let krči, štipendije pojemajo, stanovanj ni. Na drugi strani so prednosti prijaznega naravnega okolja tolikšne, da navkljub odseljevanju, skoraj tisoč dnevnih vozačev na delo ohranja stalno bivališče v njej. Želijo si, da bi občina končno resneje ugriznila v svoje razvojno nazadovanje.

Veliko znanja, malo priložnosti

Občina se je lani znova skrčila in je po podatkih SURS maja letos štela le še 4687 občanov (ob oblikovanju še 5.200). Med njimi je 579 starih med 15 in 28 leti, ki bodo dobili razvojno strategijo. V pripravo so skupaj s Štremfljevo ugriznili predstavniki društev, ki združujejo mlade. S svojo raznovrstno dejavnostjo so, poleg privlačnega naravnega okolja, odločilna za to, da se mladi raje odločajo za dnevne migracije na delo, kot da bi se odrekli stalnemu prebivališču v občini.

Od 2106 delavno aktivnih prebivalcev, se jih kar 940, med njimi največ mladih, dnevno vozi na delo v sosednje občine, pa vse do Ljubljane in Nove Gorice. Največja delodajalka - Eta, je lani sicer malenkost povečala število zaposlenih na 846 (ob oblikovanju občine je zaposlovala še 1.600 delavcev), a se je njen prihodek znova skrčil za sedem milijonov evrov - na 53,5 milijonov evrov.

Medtem ko Eta zaposluje skoraj dve tretjini nekvalificiranih (316) in kvalificiranih delavcev (256), študirata kar dve tretjini mladih Cerkljanov (ob 193 dijakih ima občina še 221 študentov). “Zaradi dnevnih migracij in iznajdljivosti mladih je stopnja brezposelnosti v Cerknem med najnižjimi v državi. Žal se ta rahlo zvišuje na račun mladih izobražencev. Cerkljani so pridni študenti. Predlani jih je, kljub upadu štipendij, terciarno šolanje končalo kar 60, tako rekoč celotna generacija. Mladi so vztrajni tudi pri pri pridobivanju neformalnih znanj. Znanje, ki je največji kapital občine, želijo ob ustreznih spodbudah ohraniti doma,” je povedala Štremfljeva.

Zatiskanje oči pred prepadom

Ob Eti v občini deluje še 340 manjših podjetij, ki h celotnemu prihodku občine, z znova pretežno kvalificiranimi in nekvalificiranimi delovnimi mesti, prispevajo dobrih 20 milijonov evrov in prgišče delovnih mest. Črno sliko zaokroža povprečna neto plača, ki z 854 evri kar za petino zaostaja za povprečno v državi.

“Dobro desetletje že poslušamo, da drvimo v prepad, zgodi pa se nič. Mladinsko strategijo potrebujemo, a prej bi morali povsem na novo zastaviti razvoj občine,” so v en glas razmišljali mladi.

Ob strategiji še odlok. Kaj pa potem?

“Ob mladinski strategiji bomo pripravili še odlok o mladih, v upanju, da ga bo svet občine sprejel. Bistveno je, da mladi želijo biti slišani, upoštevani pri odločanju o ključnih razvojnih vprašanjih,” je prepričana Štremfljeva.

Mladi dodajajo, da bo njihova strategija brez oprijemljivega razvojnega načrta občine zaman. Ne le, da doma pogrešajo delo, pač pa tudi stanovanja, zazidljive, komunalno opremljene parcele, bolje dorečeno podporo podjetnikom in boljšo trgovsko oskrbo.

Občina, ki ima poleg omanjenih problemov pravcato goro težav na komunalnem področju in kadrovsko zelo šibko upravo, si je že večkrat zadala pripravo strategije razvoja. Ker je ostalo pri besedah, imajo mladi v svoji zaskrbljujoči analizi močno orožje, da vodstvo občine spodbudijo k dejanjem.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano