Lepe, lepše - popolne! (FOTO)

S petkovo kulturno slovesnostjo in dvigom zastave je 35. festival idrijske čipke uradno odprt. Do nedelje bo postregel z množico 40 prireditev. V ospredju je devet razstav čipk v znamenju 140. obletnice tukajšnje Čipkarske šole.

Meščanska dnevna soba Foto: Saša Dragoš
Meščanska dnevna soba Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Na 35. festivalu čipk, ki ga posvečajo 140. obletnici Čipkarske šole in zgodovinskemu pregledu razvoja klekljanja, je odprtih devet razstav čipk.

“Toliko bogatih, strokovno popolnih čipk ni bilo na ogled še na nobenem festivalu,” so ob otvoritvi osrednje razstave Dame in čipke poudarili organizatorji. Avtorici razstave, etnologinji in kustosinji Mestnega Muzeja Mirjam Gnezda Bogataj in Marija Terpin Mlinar sta osrednje grajsko razstavišče prelevili v meščansko Idrijo med ključnima letoma razvoja čipkarstva 1860 in 1919. Prizori iz meščanskega življenja, pospremljeni z imenitnim katalogom, so seveda polni čipk. Sklekljale so jih članice obeh društev v občini Idrija in in cerkljansko društvo Marjetice.

Zgodovinske vezi so razstavo v mali grajski galeriji poimenovali gostje iz Čipkarske šole Luserna iz italijanskega Zgornjega Poadižja. V tej šoli je namreč poučevala tudi prva učiteljica klekljanja v idrijski šoli Ivanka Ferjančič.

Tri razstave je pripravila šola sama. Mojstrovine idrijske čipke najbolj talentiranih učenk so, pospremljene z zanimivim katalogom, na ogled v podzemni galeriji sv. Barbare. Poučen Sprehod skozi tehnike idrijske čipke je v šoli skupaj z mentoricami postavilo na ogled 150 odraslih obiskovalk šole. Izbor najlepših čipk 440 otrok v šoli pa je na ogled na razstavi Poglej, kaj znam.

Članice vseh skupin idrijskega društva klekljaric so čipke na razstavi Tr'šica, kak se tu zaklikle? vgradile v okrasne blazine, ki so na ogled v galeriji Magazin. Spodnjeidrijske klekljarice pa so na ločeni razstavi (v Centru idrijske čipke) postavile na ogled Filometriko 1905. Pedantno sklekljane metrske čipke za vgradnjo v posteljnino, so izdelale po tistih vzorcih tukajšnjih trgovcev, ki so idrijsko čipko proslavile v svetu.

Študenti tekstilij Naravoslovno tehnične fakultete so se z razstavo Dotik klekljev poklonili čipkaricam, rudarjem in se kot običajno ozrli v klekljarsko prihodnost.

Domače filatelistično društvo je poskrbelo za razstavo čipk na filatelističnih obeležjih (spodnja galerija Magazin). Zanimivo izdelani okvirji z vzorci čipk učencev prilagojenega programa idrijske šole pa bodo na ogled na množici otroških delavnic.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano