Lepa je, nova, a bo napol prazna

Del pravkar zgrajene zdravstvene postaje na Dobrovem, ki jo bodo odprli za Praznik češenj, bo ostal pol prazen. Toda v Zdravstvenem domu in v vodstvu Občine Brda so prepričani, da ga bodo sčasoma napolnil, saj računajo, da bodo dobili še enega zdravnika.

Zdravstveno postajo na Dobrovem bodo za Praznik češenj 
res odprli, a le simbolično.  Foto: Leo Caharija
Zdravstveno postajo na Dobrovem bodo za Praznik češenj res odprli, a le simbolično.  Foto: Leo Caharija

DOBROVO >Po besedah župana Franca Mužiča bodo novo postajo odprli takrat, kot so napovedali, za Praznik češenj. Osebje se bo vanjo preselilo nekoliko kasneje. Vendar vseh prostorov ne bo zasedlo, saj jih je v novem poslopju dovolj za dve ambulanti splošne medicine in dve zobozdravstveni, kolikor jih je v Brdih v javni mreži. Teh pa niso vseh spravili pod eno streho, kot so načrtovali.

Zdaj bo res prazno, a bo že prišlo prav

Kot je namreč znano, eden od dveh briških splošnih zdravnikov še naprej deluje v Kojskem. Ob podpori občine je donedavna koncesijsko ambulanto v tej vasi prevzel Zdravstveni dom Osnovno varstvo Nova Gorica, in Mužič pravi, da bo tam ostala. “Občina se je odločila za nakup prostorov v Kojskem,” razlaga v.d. direktorice doma Sonja Komel. Zato pa, dodaja, “se bo v začetni fazi v novi objekt preselila ena splošna ambulanta, ena referenčna ambulanta, ambulanta za fizioterapijo in enota patronažne službe, ena splošna ambulanta pa bo sprva ostala nezasedena.”

Vendar oba verjameta, da bo nekoč v Brdih tretji splošni zdravnik, da bodo novogradnjo nekoč izkoristili v celoti in so prostore primerno zasnovali, saj jih niso gradili le za “ta trenutek”. ”Upoštevajoč priporočeno kvoto, da naj bi na 1500 ljudi imeli enega splošnega zdravnika in je v Brdih poleg 6000 prebivalcev tudi vedno več turistov, v prihodnje delalo na tem, da bi dobili tri splošne zdravnike,” verjame Mužič. Komelova pristavlja, da “bodo v skladu s standardi, ki so jih pripravile zdravniške organizacije v sodelovanju s sindikati, v prihodnje v Brdih verjetno delovale tri ambulante.” Župan pa poudarja še, da bodo hkrati vztrajali pri otroški ambulanti, ki je zdaj v Brdih ni.

Samevala bo tudi zobna ambulanta

Vendar Mužiča (ali pa njegovega naslednika) bo čakalo še eno podobno vztrajanje. Tudi ena od dveh zobozdravstvenih ambulant v postaji bo ostala prazna, najbrž najmanj do konca leta, meni prvi mož novogoriškega zobozdravstvenega doma Darko Tomšič.

Resda ne dvomi, da bodo naknadno te prostore že kako napolnili, če ne drugega z najemnikom, in občina, dodaja, odloča, kaj bo, ker je lastnica postaje. Pa vendar bo uvodoma samevala tudi polovica zobozdravstvenega dela stavbe, to pa zato, ker podobno kot v Kojskem tudi v bližnji OŠ Dobrovo “ne dajo” tamkajšnje otroške zobne ambulante. Ideja je bila, da bi jo prestavili čez cesto v novo stavbo, jo namenili še odraslim in s tem rešili problem pomanjkanja pacientov zanjo.

A kot pojasnjuje ravnateljica OŠ Dobrovo Vesna Filej, je lani svet staršev občini predlagal, naj zobne ambulante za najmlajše ne preseli. “In mi jih podpiramo, saj želimo otrokom ohraniti zdajšnji standard,” dodaja ravnateljica, ki se je o tem že pogovarjala z briško občinsko upravo.

Ambulanta pri učilnicah ima določene prednosti, razlaga: “Otroci se v njej celo sami naročajo in sami, brez spremstva staršev, gredo na obiske k zobozdravniku.” Predvsem pa malčkom ni treba zapustiti vzgojne ustanove in zato ne potrebujejo spremstva, ko gredo do zobozdravnika, ki bi ga potrebovali tudi v primeru, da bi morali hoditi zgolj v stavbo čez cesto.

Mužič je povedal, da se je s Tomšičem o tem že pogovarjal, treba pa bo še določiti, koliko ur na teden bo obratovala ambulanta v šoli. AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano