Lep videz, predvsem pa nižji stroški

V teh dneh se bo začel sklepni del temeljite energetske prenove tolminske knjižnice. Danes se bodo delavci lotili zamenjave stavbnega pohištva in strehe. Knjižnica bo zato zaprta do konca avgusta.

Danes se lotijo zadnjega dela obnove knjižnice. Zaprta bo do konca avgusta.  Foto: Mitja Marussig
Danes se lotijo zadnjega dela obnove knjižnice. Zaprta bo do konca avgusta.  Foto: Mitja Marussig

TOLMIN, MOST NA SOČI > V začetku septembra, ko si bodo bralci lahko spet izposojali knjige v Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin, bo slednja dokončno energetsko obnovljena.

Prvo večjo naložbo so izvedli v letu 2011, ko so z 200.000 evri obnovili pritličje z galerijo, sanitarijami in stavbnim pohištvom. Leto kasneje so s prenovo kotlovnice prešli na ogrevanje z biomaso, lani poleti pa so prenovili razsvetljavo v prvem nadstropju, s čimer so porabo elektrike zmanjšali za četrtino. Za letošnje posege bodo odšteli približno 100.000 evrov.

Zaradi obnove bo zaprta

Izbrani izvajalec Mollier d.o.o. iz Celja je julija že začel že začel dela na strehi, danes pa bodo začeli menjavati okna. Zaradi obnovitvenih del bo knjižnica zaprta do sobote, 30. avgusta. V tem času izposojenemu gradivu ne bo tekla zamudnina, bralci ga bodo lahko vrnili v začetku septembra, obveščajo odgovorni v knjižnici in dodajajo, da si lahko bralci med obnovo knjige izposojajo tudi v enotah knjižnice v Kobaridu ali v Bovcu, ki sta seveda odprti po poletnem urniku, na voljo pa so tudi e-knjige, ki si jih bralci lahko tudi od doma z računalnika naložijo prek portala Biblos.

V knjižnici si sicer prizadevajo še za montiranje spuščenega stropa, ureditev novega dostopa za invalide in mamice z vozički in požarnih stopnic, dolgoročno pa tudi za prizidek, v katerem bi pridobili nove prostore za delovanje. A za to bo treba najprej zbrati dovolj denarja.

Prenavljajo tudi šolsko telovadnico

Med poletjem so gradbinci dejavni tudi na, v in ob šolskih poslopjih. Med drugim delajo v telovadnici Osnovne šole Dušana Muniha na Mostu na Soči. V okviru energetske sanacije telovadnice bodo prenovili toplotno izolacijo zunanjih sten in stropa, zamenjali okna, posodobili prezračevalni sistem in sočasno zamenjali klimat. Celoten projekt je vreden 300.000 evrov. Poleg tega bodo na preostalem delu stavbe zamenjali dotrajano stavbno pohištvo.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano