Lastniki šempetrske Letrike za umik iz borznega trgovanja

Na današnji skupščini delničarjev Letrike je njen večinski lastnik, avstrijska družba Mahle Holding, sprejel sklep o umiku delnic z organiziranega trga vrednostnih papirjev Ljubljanske borze. Po prevzemu in pred kratkim zaključenem nakupi delnic Letrike so uspeli pridobiti 99,37-odstotni delež vseh delnic, zato bodo preostale delničarje iztisnili.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

ŠEMPETER PRI GORICI > Z vpisom tega sklepa o prenosu delnic v register bodo prešle vse delnice manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja. Mahle bo nato vsem delničarjem takoj po vpisu sklepa o prenosu delnic v register iz plačati denarno odpravnino v znesku 67,10 evra za vsako delnico Letrike.

Z dnem, ko bo v sodni register vpisan sklep o prenosu delnic manjšinskih delničarjev na glavnega delničarja, bo začel veljati tudi drugi sklep o umiku delnic Letrike z organiziranega trga vrednostnih papirjev.

Vsi sklepi današnje skupščine, na kateri je bilo prisotnega 99,49 odstotka kapitala, so bili sprejeti soglasno.

Mahle je večinski delež Letrike pridobil junija, ko je od konzorcija prodajalcev, med katerimi so bili Modra zavarovalnica, NLB, SDH, DUTB in Triglav skladi, po ceni 67,10 evra za delnico kupil nekaj manj kot 54 odstotkov delnic. Delež je nato povečeval, med drugim je 20-odstotni delež pridobil od Kolektorja, ki se je sprva potegoval za prevzem Letrike.

Letrika je pomemben proizvajalec zaganjalnikov, alternatorjev ter električnih pogonskih in mehatronskih sistemov. Skupno v skupini zaposluje več kot 2600 ljudi, približno 97 odstotkov proizvodnje pa izvozi.

Glede na podatke s spletne strani družbe so njihovi kupci so največji globalni proizvajalci kmetijske in gradbene mehanizacije, različnih delovnih strojev in transportnih sredstev, vključno z avtomobilsko industrijo in industrijo plovil. Njihovi glavni trgi so trgi zahodne Evrope in ZDA, vse pomembnejši pa postajajo tudi trgi v razvoju in države BRIK.

STA


Najbolj brano