Lanthieri bo odprt za poroke, a morda le še letos brezplačno

Poroke v poročni dvorani Lanthierijevega dvorca letos vendarle bodo. Upravna enota Ajdovščina, Občina Vipava in Univerza v Novi Gorici so vsaj začasno rešile zaplet. Parom je na voljo pet sobot, načeloma vsak mesec ena, mladoporočencem pa ne bo treba plačati takse. Prihodnje leto bo verjetno drugače. Univerza se namerava kar sama dogovarjati s pari. Bodo morali ti plačevati?

Poročna dvorana v Lanthierijevem dvorcu je  mladoporočencem znova na voljo.  Foto: Alenka Tratnik
Poročna dvorana v Lanthierijevem dvorcu je mladoporočencem znova na voljo.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA, AJDOVŠČINA > Na Upravni enoti Ajdovščina in tudi na Univerzi v Novi Gorici so za Primorske novice potrdili, da so zadrego glede uporabe poročne dvorane v Lanthierijevem dvorcu vsaj začasno odpravili. “Letos bomo izvedli vse poroke, ki so bile načrtovane v Lanthieriju. Dogovorili smo se za pet terminov, vsak mesec po enega. Za prihodnje leto pa se bomo še dogovorili,” je pojasnila načelnica UE Ajdovščina Karmen Ražem. Na upravni enoti so imeli že januarja za civilne poroke več kot 20 rezervacij, večino za Lanthierijev dvorec. Ker pa z univerzo zaradi zapleta glede uporabnine niso podpisala pogodbe za dvorane v dvorcu, je ta ostala zaprta. Upravna enota je v dogovoru s Tomažem Kavčičem štiri že dogovorjene poroke nato izpeljala v dvorcu Zemono.

Letos brez takse, prihodnje leto pa ...

Načelnica Ražmova po dogovoru z vodstvom univerze in Občino Vipava dodaja, da parom za sklenitev zakonske zveze v poročni dvorani dvorca letos ne bo treba plačati 170 evrov pavšala. Že prihodnje leto pa utegne biti drugače. Prorektor za raziskave in umetnost na novogoriški univerzi Gvido Bratina pojasnjuje, da bodo z upravno enoto najverjetneje sklenili sporazum, po katerem se bodo pari o poroki v Lanthierijevem dvorcu dogovarjali neposredno z njimi.

Sobana najverjetneje tudi ne bo uradni prostor, saj univerza po besedah Bratine upravni enoti težko zagotovi vse pogoje. Težava naj bi bila predvsem v razpoložljivosti, saj bi morala biti na voljo vsako soboto najmanj pet ur. To pa pomeni, da bodo morali pari za poroko v Vipavi plačati pavšalni znesek. Ali bodo morali zraven poravnati tudi najemnino, še ni jasno.

Vsekakor pa to ne bi bilo v “duhu” zakupne pogodbe med univerzo in občino, ki pravi, da bo univerza v času trajanja zakupa občini in upravnemu organu, zadolženemu za sklepanje zakonske zveze, po predhodno dogovorjenih terminih, brezplačno omogočila izvajanje poročnih obredov.

Alternativne lokacije še nimajo

Ker je upravna enota z letošnjim letom sklenila, da tudi poročna dvorana dvorca Zemono ni več uradni prostor za sklepanje zakonske zveze, pari v ajdovski in vipavski občini trenutno nimajo druge možnosti.

Upravna enota sicer po besedah načelnice že išče novo lokacijo, kjer bi bile poroke brezplačne. Problema se zavedajo tudi v vodstvu ajdovske občine. “Trenutno v občini ni prostorov, ki bi bili na voljo v kratkem času in brez nekega večjega vlaganja. Dolgoročno in z vložkom pa se kot reprezentančni objekt ponuja več lokacij,” še pojasnjujejo na občini.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano