Kuža Hepi je opozarjal pred potresom

Včerajšnji potres ob 20.47 uri z epicentrom v okolici Bovca je prestrašil domačine in turiste v zgornjem Posočju. Mnogi so pohiteli na prosto. Materialne škode in panike ni bilo. V dolini s travmatično potresno izkušnjo ostaja slab občutek, da ne bi ponovno zatreslo. Hkrati pa ljudi miri zavest, da so hiše po potresni obnovi trdne.

Hotel Alp je bil s 170 gosti poln do zadnje postelje. Foto: Hotel Alp
Hotel Alp je bil s 170 gosti poln do zadnje postelje. Foto: Hotel Alp

BOVEC > “Grdo je zatreslo, da me je prav pri srcu stisnilo. Vsi smo se ustrašili. Glede na to, kaj vse smo dali skozi ob dveh potresih leta 1998 in 2004, nas bo ta strah spremljal celo življenje,“ je povedala Danica Komac iz gostišča Vančar v Čezsoči. Po dveh potresih so stavbo na novo zgradili. Doživela je zanimivo izkušnjo z domačim psom Hepijem. “Pred potresom je mlad kuža prišel k meni v pisarno in rinil vame z gobčkom, potem pa začel lajati, tekel je iz hiše in ves čas lajal tudi na terasi, kjer so bili naši gostje na večerji. Poskušali smo ga umiriti, pa ni šlo. Potem je pa zatreslo.” Kot pravi, med turisti ni bilo panike. Jim je tudi povedala, da je hiša trdno grajena. ”Je pa prišla do mene gostja iz Nemčije, ki je bila sicer malo prestrašena, še bolj pa vzhičena nad tem, da je prvič v življenju doživela potres,” je o različnih odzivih pripovedovala Komacova. Večina domačinov je bila na vaškem pikniku, zato na prostem potresa niso čutili tako, kot bi ga v hišah.

Poveljnik bovške civilne zaščite Edi Melinc je takoj preveril, kako je na terenu in na srečo se nikjer nič dramatičnega ni zgodilo. Nihče ne poroča o poškodbah na objektih, ljudje so se po krajši nelagodnosti vrnili v hiše. Poudarja pa, da potres z magnitudo 4,1 čutijo tako rekoč vsi: “Potres imamo pod kožo, na srečo pa tudi hitro pozabimo, ker preprosto moramo, da lahko normalno živimo naprej. Na potrese smo se nekako navadili in smo nanje vedno podzavestno pripravljeni.“

Hotel Alp je bil s 170 gosti poln do zadnje postelje. Ingrid Štulc je bila zvečer na recepciji in kot pravi, se je zelo prestrašila, kljub temu pa je morala miriti zlasti starejše goste: “Nekaj časa so bili na prostem, potem pa so se vrnili nazaj na večerjo. Panike ni bilo. Skupina mladih gostov pa na potres sploh ni reagirala.“

Potres so močno čutili tudi v Tolminu, na prostem pa manj. Koncert skupine Snežet z množico poslušalcev v centru Tolmina je nemoteno tekel naprej. Nekateri potresa še čutili niso, večina pa ga je zaznala.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano