Kultura da, vendar podjetna

Vilo Vipolže ta hip spravljajo v ponovno življenje. Zračijo, ogrevajo prostore, spuščajo vodo iz pip, kontrolirajo njene vitalne funkcije. Nov parket, ki se je v glavni dvorani dvignil, se poseda. Sedaj je že jasno, da odprtja ne bo niti aprila niti maja, pač pa (najprej) septembra.

Zunanjost vile že sije, notranjost pa bo bodo dokončno opremili v prihodnjih tednih. Vrata naj bi odprla šele jeseni in ne maja, kot je bilo sprva načrtovano. V tem času pa se zavod TKMŠ že dogovarja o vsebinah, ki bodo v vili.  Foto: Leo Caharija
Zunanjost vile že sije, notranjost pa bo bodo dokončno opremili v prihodnjih tednih. Vrata naj bi odprla šele jeseni in ne maja, kot je bilo sprva načrtovano. V tem času pa se zavod TKMŠ že dogovarja o vsebinah, ki bodo v vili.  Foto: Leo Caharija

VIPOLŽE > Prostori so še goli, oprema prihaja, je pa zato zunanjost veličastna, fasada “zlikana” okolica “počesana”, kamniti bloki vsak na svojem mestu. Ko bo ministrstvo končalo obnovo in poravnalo račune, bo vila prešla v roke občinskega Javnega zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, ki bo moral odtlej skrbeti za vsebino in vzdrževanje.

Od kongresov do izobraževanja ...

O tem, kaj se bo v vili dogajalo, se v zadnjih mesecih v javnosti veliko govori. “Zavod išče programe, ki bodo prinašali finančni prihodek za pokrivanje tekočih stroškov vzdrževanja in poslovanja,” pojasnjuje direktorica zavoda Arjana Suhadolnik. Primarne dejavnosti - kultura, kongresni turizem in izobraževanje - je zapovedal že razpis ministrstva za kulturo. “To bo lokalni center, kjer bo cvetela lokalna kultura, hkrati bo to regijski multikulturni center s tremi primarnimi vsebinami.” Ker šestih apartmajev v mansardi pet let ne smejo tržiti, bodo denar dobili predvsem s kongresnim turizmom. Seznam dogodkov se že nabira, sodelujejo z RRA, nacionalnim kongresnim uradom, Centrom za evropsko prihodnost ... “Predstavniki številnih institucij so bili na ogledu, spoznali lokacijo, ocenili potencial in se zavezali, da bodo izpeljali vsaj en dogodek,” pravi Suhadolnikova. Izobraževalne programe bodo sooblikovali z Ljudsko univerzo Nova Gorica, univerzama v Ljubljani in v Novi Gorici, Inštitutom Jožefa Stefana in drugimi.

... s poudarkom na kulturi

V zvezi s kulturo in umetnostjo se izpostavljata dva večja razstavna projekta: “V sodelovanju z mednarodnim združenjem Q-art bodo pripravili enomesečno razstavo, ki potuje s Kitajske proti Firencam. Gre za skulpture kitajskih vojakov, ki so jih izdelali umetniki iz 26 držav, kar je tudi priložnost za diplomatska srečanja,” pojasnjuje Suhadolnikova. Drugi večji projekt bo tematska razstava Vino v umetnosti, ki jo pripravljajo s kustosom Tomijem Vugrincem in muzejem Peggy Guggenheim iz Benetk.

Goriški muzej pripravlja stalno razstavo o zgodovini vile, srečanja bodo organizirali tudi s člani MMM art, novogoriško SNG bi oblikovalo mini briški abonma, Kulturni dom vilo vidi kot objekt za vrhunske koncerte, Ustanova Silvana Furlana bo izvedla mladinski filmski kamp. Strokovno pomoč ponuja Narodna galerija iz Ljubljane, tu bodo priredili festival Sanje v Medani ...

S kulturno dejavnostjo nameravajo začeti že kmalu, v maju bodo na pročelju vile predstavili film Terra magica Jureta Breceljnika, čezmejni projekt o vinu in Brdih. “Pričakovanja so velika, a ponavljam, primarno bomo zasledovali komercialni interes za pokrivanje stroškov poslovanja.” Kot pravi, bodo v igri tudi poroke in druge donosne dejavnosti, pri tem igra veliko vlogo promocija lokalnih izdelkov. Denar za vsebine bodo, dodaja, skušali dobiti tudi iz EU.

V stoletjih se je v stavbi zvrstilo šest plemiških družin (po njih so poimenovali šest apartmajev v mansardi). To so: vipolški gospodje, goriški grofje, Herbersteini, družine Thurn ali della Torre, Attems-Petzenstein in Teuffenbach.

Klasična, žlahtna notranja oprema

Notranjo opremo je zasnoval in oblikoval studio za arhitekturno in grafično oblikovanje Krog d.o.o. iz Ljubljane. Arhitekt studia Andrej Mlakar nam je pojasnil, da so notranjo opremo (stole, mize, ogledala, zavese, preproge) oblikovali posebej za vilo. “Ker se originalno pohištvo ni ohranilo, smo se v izhodišču naslonili na renesančni arhitekturni slog beneškega vpliva. To pomeni, da smo opremo oblikovali sicer sodobno, a masivno in kompaktno. Poudarek je na lepljenih stolih iz lamel, žlahtni obdelavi, pozornost smo posvetili detajlom, kot so šivi, pa materialom. Ne, ne bo baročnega okrasja, pač pa klasična umirjenost.” Barvno izhodišče so našli v vili sami, v lesenem ostrešju, ki krasi ”piano nobile”, tlakovanju iz opeke in kamna, izpostavili bodo vijolično barvo v usnju, ki po mnenju arhitekta izraža veličastnost. Les, iz katerega bo notranja oprema, je macesen.

Notranja oprema prihaja v prihodnjih tednih oziroma takoj, ko bo saniran parket v glavni dvorani. Kratki izvedbeni roki in naglica pri gradnji pač terjajo svoj davek.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano