Križišče bo čez pol leta varno

Čez nekaj dni bodo začeli obnavljati izjemno nevarno in nepregledno križišče pod sedežem občine. Le po čudežu in sreči se doslej ni zgodilo nič hujšega razen razbite pločevine. Križišče bodo prenovili v pol leta, vmes bo za promet polovična zapora s semaforji, kar bo sicer zelo moteče, toda treba bo potrpeti. Hkrati bodo urejali odtok poplavnih voda.

Nevarno križišče bo ob vseh prometnih sitnostih čez pol leta bistveno bolj varno. Foto: Neva Blazetič
Nevarno križišče bo ob vseh prometnih sitnostih čez pol leta bistveno bolj varno. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Župan Uroš Brežan je državo prepričal, da kljub pomanjkanju denarja uredi nevarno križišče. Uspeli so z argumentom, da se v njem po novem promet usmerja tudi v največje tolminsko parkirišče.

Država prihaja na pomoč

Rekonstrukcija je v domeni države, ki je sicer odlašala z upanjem, da bo zgradila obvoznico in s tem denarni zalogaj prenove križišča prenesla na Občino Tolmin. Obvoznica se odmika, država pa je le spoznala, zlasti zaradi pritiskov lokalne skupnosti, da je nepregledno območje treba preurediti.

Pod stavbo občinske uprave bo v prihodnjih šestih mesecih gradbišče, nastalo pa bo preglednejše in zato varnejše križišče za avtomobile in zlasti za pešce. Zanje bodo uredili dva prehoda, enega čez glavno cesto in drugega prek Ulice padlih borcev.

Polovična zapora

Najprej bodo porušili podporni zid nad cesto med obema ovinkoma, sledilo bo širjenje z rušenjem zidov na obeh straneh odseka med Ficovim klancem in stavbo občinske uprave. Dvignili bodo raven cestišča.

Gradili bodo ob polovični zapori, promet bo usmerjal semafor. Kot je povedal vodja oddelka za okolje in prostor Miran Drole, bo v tem času spremenjen tudi prometni režim v Tumovem drevoredu. Izstop z enosmerne ulice na glavno cesto pri občinski stavbi ne bo možen, zaprta bo vse do Šavlijeve ulice, stanovalci in zaposleni v občinski upravi pa bodo do svojih parkirnih mest lahko prišli s severne strani Tumovega drevoreda.

Uredili bodo tudi meteorne vode

Kot vemo, država nima denarja za ceste, ki so v njeni lasti. “To opažamo skoraj na vsakem kilometru državnih prometnic in to je tudi vzrok dolgega odlašanja z začetkom del na tej lokaciji sredi Tolmina. Ker letos urejamo tudi parkirišče na mestu stare upravne enote, je ureditev križišča na Ulici padlih borcev skupaj s pločniki postala nujna tudi s stališča varnosti. To je, kljub številnim drugim projektom 'na čakanju', prepoznala tudi DRSI,” je skorajšnji začetek zahtevnih posegov komentiral župan.

“Hkrati z urejanjem cestne infrastrukture bomo na tem delu uredili še odvajanje meteornih voda iz središča Tolmina in cevi povezali na nedavno položene med krožiščem in ovinkom,” pojasnjuje direktor Komunale Berti Rutar. S tem bodo preprečevali poplavljanje stanovanj v najvišjih delih naselja.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano