Krivi so mediji, denar za rudnik pa še ni zagotovljen

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je na obisku v Idriji zagotovila, da denar za vzdrževanje rudnika živega srebra bo. Kje ga bo vlada vzela, še ni vedela. Zato dodajamo, da denar bo, če bo državni zbor sprejel dopolnilo k rebalansu proračuna, v katerem denarja za rudnik ni.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > “V medijih pogosto prebiram zgodbe, ki niso resnične,” je na sobotnem obisku v Idriji dejala ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in Idrijčanom zagotovila, da vlada nikoli niti pomislila ni, da bi prenehala vzdrževati rudnik živega srebra in s tem Idriji povzročila škodo. Preplah, kot jo je bilo razumeti, so po nepotrebnem povzročili mediji.

Zagotovila, da jih nikakor ne puščajo na cedilu

“Ne gre samo za Unescovo dediščino živega srebra, na katero sem ponosna sama, je ponosno naše ministrstvo in Slovenija. Gre predvsem za ljudi, ki smo jim dolžni zagotoviti varnost. Zato zagotavljam, da ne vlada ne minister Zdravko Počivalšek nikoli niti pomislila nista, da bi prenehali vzdrževati nezaliti del rudnika živega srebra. Ministru sem sama svetovala, naj zagotovilo o vzdrževanju rudnika objavi na spletni strani,” je ministrica v Idrijo prinesla dragoceno zagotovilo. Po treh mesecih vladinega molka in potem, ko so vlade denar za rudnik iz poračunov umikale in nato vanj v znižanih zneskih vračale že v letih 2013 in 2014.

Zagotovilo še ne pomeni dejanskega denarja. Ministrstvo za gospodarstvo in tehnološki razvoj je medijem in na svoji strani sredi minulega tedna res zapisalo, da bo vzdrževanje nezalitih delov rudnika in monitoring zagotovilo v okviru svojega proračuna. To pa, so prepričani v Idriji, ni uresničljivo na zakonit način.

Vlada in ministrstvo bi lahko ukrepala ob “nepotrebnem” preplahu v medijih, a sta postavko ob sprejemu rebalansa proračuna pustila prazno. Ker so jo združili z denarjem za vzdrževanje kulturne dediščine, je na njej 49.500 evrov. Minister Počivalšek zakonito lahko v okviru resorja sam prerazporedi le deset odstotkov postavke. Rudniku torej lahko doda slabih 5000 evrov.

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, odpravnik poslov veleposlaništva Španije Luis Ramirez in župan Občine Idrija Bojan Sever (na fotografiji), so v soboto na občinski stavbi ob zvokih trobilnega kvinteta domačega godbenega društva odkrili obeležje Unescovima mestoma Idrija in Almaden ter dediščini živega srebra. Na njem je utemeljitev odbora za svetovno dediščino, zakaj je dediščina Hg pomembna in avtentična za ves svet. Zbrani so v nagovorih poudarili ponos nanjo in Idrijčane pozvali, naj jo negujejo in na tradiciji snujejo prihodnji razvoj. Povsem enako ploščo so že odkrili v Almadenu, obe pa so izdelali v Španiji. Državnemu centru za upravljanje z dediščino živega srebra jo je plačalo ministrstvo za kulturo. SD

Usoda rudnika in Idrije med poslanci

Ko gre za večjo postavko, lahko ukrepa le vlada. Prej pa bo rebalans v razpravi v DZ. Na to smo opozorili tudi ministrico Mlakarjevo. “Saj tu je še vrsta možnosti, denimo rezerve. Verjemite, denar bo. Res pa bomo nad njegovim trošenjem skrbno bdeli,” je omenila eno od manj verjetnih možnosti. “Na rezerve ne gre računati. Rebalans proračuna je v DZ in poslanci morajo sprejeti ustrezno dopolnilo. Minuli teden je bilo koalicijsko usklajevanje: SMC ter SD sta pripravljeni podpreti dopolnilo, če ga bo vlada pripravila. Vedeti pa morate, da bo ob razpravi na stotine dopolnil in ob sprejemanju se lahko zgodi karkoli,“ je povedal bivši poslanec Samo Bevk, ki je spodbudil usklajevanje o rudniku v okviru vladne koalicije.

Ob večkrat ponovljenih zagotovilih vlade je verjeti v pozitiven izid glasovanja v DZ za Idrijo. Na dolgoročno rešitev za vzdrževanje rudnika pa bo morala ta še počakati.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano