Kriški semanji dnevi in festival zelenov (foto)

V slikovitem srednjeveškem mestecu je ta konec tedna živahno, saj se odvijajo že tradicionalni Kriški semanji dnevi, včerajšnje dogajanje pa je na grajskem dvorišču že v drugo zaznamoval tudi Festival vina zelen.

Na Festivalu vina zelen se je predstavilo 40 vinarjev iz zgornje 
in spodnje Vipavske doline, okušati je bilo mogoče skoraj 60 
vzorcev vin.  Foto: Alenka Tratnik
Na Festivalu vina zelen se je predstavilo 40 vinarjev iz zgornje in spodnje Vipavske doline, okušati je bilo mogoče skoraj 60 vzorcev vin.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ > Letos mineva 510 let, odkar je Vipavski Križ dobil tržne pravice in s tem tudi pravico do priprave semnja. Tradicijo že 18. leto nadaljujejo Kriški semanji dnevi, letos kar tridnevna kulturna, zabavna in družabna prireditev, ki jo organizirata krajevna skupnost Vipavski Križ in Turistično društvo Vipavski Križ.

V petek so na svoj račun prišli najmlajši. Otroški živ žav so oblikovali malčki iz vrtca Vipavski Križ in učenci tukajšnje podružnične šole, najmlajši so se družili v plesnih in ustvarjalnih delavnicah in se odpravili na lov za zakladom, večer pa so zaokrožili učenci OŠ Dobravlje z dramsko igro Mali princ. Včerajšnje praznovanje je bilo družabno in glasbeno obarvano, tridnevni krajevni praznik se bo danes popoldne sklenil v družbi s Pihalnim orkestrom Vrhpolje ter s sveto mašo s tradicionalno procesijo po Vipavskem Križu ob krščanskem prazniku sv. Rešnjega telesa. Vse tri dni je v središču kraja tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov.

K prazničnemu vzdušju v Vipavskem Križu je včeraj pripomogel tudi Festival vina zelen, ki ga v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo Rod organizira Zavod Vipavski Križ. Predstavilo se je kar 40 vinarjev iz zgornje in spodnje Vipavske doline, okušati je bilo mogoče skoraj 60 vzorcev vin. Na festivalu so v družbi članov Evropskega reda vitezov vina, Konzulata za Slovenijo, Legature za Primorsko, razglasili tudi najboljša vina na nedavnem ocenjevanju vin zelen, letnika 2016. Na njem je sodelovalo 22 vzorcev zelena, vitezi pa so za prvaka izbrali zelen kmetije Vina Čuk Jožka Čuka iz Velikih Žabelj. Priznanja so prejeli še Vina Benčina iz Lož, Posestvo Ferjančič s Planine in Vipava 1894. Druženje ob pokušini zelenov so popestrili člani skupine Viteza Gašperja Lambergarja z Bleda z viteškimi igrami, za kulinarično plat pa člani Turističnega društva Šempas s ponudbo polente s pršutom po starem. AT


Najbolj brano