Kraševci so se ogreli za kamp

V idilični vasici Sela na Krasu načrtujejo manjši kamp, ki bi obogatil turistično ponudbo v kraškem delu Občine Miren-Kostanjevica. Gradili ga bodo v več delih, najprej bodo uredili postajališče za avtodome.

Predsednik sveta KS Sela na Krasu Martin Švagelj  je navdušen nad idejno zasnovo za kamp, ki ga nameravajo urejati v več delih.   Foto: Alenka Ožbot
Predsednik sveta KS Sela na Krasu Martin Švagelj je navdušen nad idejno zasnovo za kamp, ki ga nameravajo urejati v več delih.  Foto: Alenka Ožbot

SELA NA KRASU > “Naša krajevna skupnost je na področju turizma najbolj hitro rastoča v občini,” je prepričan Martin Švagelj, predsednik sveta KS Sela na Krasu, ki jo sestavljajo vasi Hudi log, Korita in Sela na Krasu s skupno manj kot 300 prebivalci. V teh vaseh se lahko pohvalijo z dobro ponudbo za goste - imajo gostilno, prenočišča z zajtrkom, turistično kmetijo in osmico, kmetijo odprtih vrat, družina v Selah na Krasu oddaja v najem podeželsko vilo. Gostje prihajajo predvsem iz Italije, nastanitev v neokrnjenem kraškem okolju iščejo tudi Rusi, Nemci in Angleži.

Ideja o kampu

Glede na to, da v širši okolici ni kampa, so si v KS v sodelovanju s Turističnim društvom Dren že pred petimi leti zamislili, da bi ga uredili v Selah na Krasu, in sicer na robu vasi, kjer že imajo igrišče za nogomet in košarko, balinišče in otroško igrišče. Študenta arhitekture iz Nove Gorice sta v diplomski nalogi predstavila idejo za kamp, ki je bila podlaga za načrtovanje. Lani jeseni je novo idejno zasnovo, ki se nekoliko razlikuje od prve, izdelalo podjetje Stolp iz Nove Gorice.

V Selah naj bi najprej uredili postajališče za avtodome, nato kamp s 50 šotorišči in večnamenski prostor z recepcijo, sanitarijami, bifejem in večjim prostorom za piknike, cesto in parkirišče, v zadnji fazi pa bi zgradili še pet hišk v kraškem stilu, ki bi jih lahko oddajali vse leto. Po grobih ocenah bi urejanje kampa v celoti stalo pol milijona evrov, skušali bodo dobiti denar iz EU. “Z občino ga bomo uredili do faze, da bo lahko deloval, nato bomo objavili razpis za upravitelja. Da bi ga vodilo kakšno društvo, ne pride v poštev, s tem se bo moral nekdo profesionalno ukvarjati,” pravi Švagelj.

Lep razgled, dobre cestne povezave

Z razgledne točke na koncu vasi se neposredno vidi Tržaški zaliv in pristanišče v Tržiču (Monfalcone). Lokacija je zanimiva tudi zaradi dobrih cestnih povezav, saj je do avtoceste Trst-Tržič le nekaj minut vožnje. “Ideja o kampu se je rodila, ker imamo čudovit prostor. V ta del neokrnjenega Krasa prihaja veliko kolesarjev, pohodnikov, v okolici je veliko urejenih kolesarskih in pešpoti. S Kremenjaka je lep pogled na morje, vidiš Cerje, Ronke, Trstelj,” poudarja Švagelj in predstavi še druge zanimive točke v okolici. Ob makadamski cesti Sela na Krasu - Nova vas stoji obnovljen obmejni stražarski stolp JLA. Od tam se vidijo Julijske Alpe, Benetke in Snežnik. V Selah je tudi zanimivo črpališče s šestimi črpalkami, ki črpajo vodo 300 litrov na sekundo, vodohran služi za napajanje nižjih vasi dolnjega Krasa. Z vzpetine, kjer je črpališče, se spuščajo padalci. V KS imajo tudi tri kale in štiri javne štirne, nekaj so jih obnovili v okviru čezmejnega projekta Living Fountains, druge pa z denarjem KS.

KS bo letos praznovala 50 let delovanja. Ob tej priložnosti nameravajo pripraviti tudi zloženko o gostinsko turistični ponudbi na njenem območju. V kratkem pa bodo v Selah začeli urejati vaško cerkev. Temeljito bodo obnovili zvonik in prezbiterij. Spomladi bodo uredili še en kal in parkirišče na začetku vasi, ki s svojo gostinsko in turistično ponudbo privablja obiskovalce od blizu in daleč.

Postajališče za avtodome že letos?

“Če bo šlo vse po sreči, bomo postajališče za avtodome odprli letos,” pravi Švagelj. V kratkem nameravajo objaviti razpis za izdelavo projektne dokumentacije in pridobitev gradbenega dovoljenja, nato bodo začeli urejati postajališče s pripadajočo infrastrukturo (elektrika, voda, izpusta sanitarne vode in za kemično stranišče). “Dogovarjamo se še, ali bi bil nekdo dežuren na postajališču ali bi tam namestili avtomat,” razlaga Švagelj.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano