Krajše vrste in več zasebnosti

Z namestitvijo knjigomata je Lavričeva knjižnica zaključila drugi korak posodobitve enote v Vipavi. Naprava omogoča enostavno in hitrejšo izposojo, knjižničar pa se lahko posveti pomoči in svetovanju. Gre za prvi knjigomat v ajdovski in vipavski občini, v zavodu pa pričakujejo, da bo Občina Ajdovščina podprla posodobitev osrednje knjižnice.

Uporabniki vipavske enote Lavričeve knjižnice so dobili 
knjigomat.   Foto: Matjaž Stibilj
Uporabniki vipavske enote Lavričeve knjižnice so dobili knjigomat.  Foto: Matjaž Stibilj

VIPAVA > Knjigomat je le vidni del širšega projekta, ki ga je Lavričeva knjižnica pred dvema letoma zastavila s podporo Občine Vipava. Knjižnica je kupila delovne postaje in nalepke z radijskimi čipi, s katerimi so zaposleni v poldrugem mesecu ob rednem delu opremili 25.000 enot gradiva, knjižnica pa zato ni bila zaprta niti en dan, pravi direktor Artur Lipovž.

Tako imenovana tehnologija RFID omogoča hitrejše vračilo in izposojo gradiva. Doslej so to opravili prek črtne kode, kar pa je zahtevalo zamudno odčitavanje vsakega izvoda posebej, zato so nastajale vrste. Novost prinaša še druge prednosti. “Uporabniku omogoča samostojnost in s tem tudi več zasebnosti, delavec pa lahko v tem času pomaga in svetuje pri izbiri gradiva starejšim ali dijakom, ki iščejo gradivo za seminarske naloge in projekte. Ostali obiskovalci so v doslej morali počakati, da pridejo na vrsto. Tehnologija RFID poenostavlja tudi iskanje založenega gradiva in inventuro,” dodaja direktor.

Celoten vložek je znašal nekaj manj kot 15.000 evrov, od tega knjigomat 7.400 evrov, 80 odstotkov zneska pa je knjižnica dobila na razpisu ministrstva za kulturo. V vodstvu zavoda želijo projekt dokončati z vgradnjo knjigomata z zunanjo enoto. Ta bo omogočil vračanje gradiva tudi v času, ko je knjižnica zaprta. Ob posluhu Občine Ajdovščina želijo v naslednjem koraku posodobiti tudi knjižnico v Ajdovščini.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano