Kotlovnica v Lokavcu poskusno obratuje

Kotlovnica na lesno biomaso ob Dvorani Edmunda Čibeja v Lokavcu poskusno obratuje in ogreva dvorano. Ocenjujejo, da bodo letno prihranili kar 82 odstotkov zneska za kurivo. Nanjo naj bi priključili tudi bližnjo šolo.

Dvorano ogrevajo na sekance, s čimer naj bi prihranili.  Foto: Ana Furlan
Dvorano ogrevajo na sekance, s čimer naj bi prihranili.  Foto: Ana Furlan

LOKAVEC > Gre za prvi tovrstni objekt v ajdovski občini, namenjen energetsko varčnemu ogrevanju javnih stavb, ki so se v študijah izkazale za energetsko zelo potratne. Občina se problema loteva z različnimi ukrepi, od energetskih sanacij do načrtovanja prehoda na daljinsko ogrevanje na lesno biomaso. Kotlovnica ob večnamenski dvorani v Lokavcu je pilotna akcija evropskega projekta Holistic, ki ga sofinancira Jadranski čezmejni program IPA, v njem pa poleg ajdovske občine sodeluje še 19 partnerjev.

Projekt je usmerjen v pripravo strategij za hitrejše ukrepanje ob požarih v naravi, v povečanje učinkovitosti intervencij, zmanjšanje števila požarov v naravi in omilitev njihovih posledic. Ajdovci so ob tem izpostavili tudi redno čiščenje gozdov in odstranjevanje odpadnega lesa, saj se tako zmanjša količino gorljivih snovi v naravi in s tem tveganje za izbruh in hitro širjenje požara. Ker 70 odstotkov ajdovske občine prekriva gozd, je ideja o kotlovnici na lesno biomaso smiselna. Ali se bodo pričakovanja o znatnem prihranku pri ogrevanju na lesne sekance uresničila, bo znano čez nekaj mesecev.

Nova kotlovnica v Lokavcu zdaj poskusno obratuje in ogreva dvorano, prihodnje leto pa namerava občina nanjo priključiti še podružnično šolo. Gradnja prizidka in nakup opreme sta stala dobrih 100.000 evrov. Za opremo je približno 73.000 evrov prispevala EU. Med poskusnim obratovanjem bo sekance zagotavljal dobavitelj opreme, podjetje Biomasa, kasneje pa jih bo občina kupovala pri najugodnejšem ponudniku.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano