Kot so nekoč delali sirarji na planinah

“To ni nagrada zame, ampak za vseh 54 zaposlenih v Mlekarni Planika. Delujemo tako homogeno, da ne bi bilo pravično, če bi rekli, da sem si jo jaz zaslužila,” nam je večkrat zabičala direktorica Anka Lipušček Miklavič.

Anka Lipušček Miklavič Foto: Leo Caharija
Anka Lipušček Miklavič Foto: Leo Caharija

“Mi smo kot ena velika družina,” po 40 letih dela v mlekarni pritrjuje tudi Marijan Koren, ko se vzpenjamo do pisarne Anke Lipušček Miklavič. S pogledom iščemo tajnico. “Ne, nimam tajnice, že dolgo ne. Ko smo pred leti morali krčiti v proizvodnji, smo to naredili tudi tu zgoraj, saj je tako edino prav,” pravi direktorica, tu zaposlena 20 let. Niso še pozabili časov, ko je bila mlekarna s prostori vred še v lasti hrvaškega Kraša in so se morali boriti za preživetje ter da so kasneje dobili nazaj v last prostore v Kobaridu.

Zdaj je povsem drugače, so na svojem, v lasti Kmetijske zadruge Tolmin. Lani so od njih odkupili osem milijonov litrov mleka: dobijo ga s kmetij v treh posoških občinah pa tja do Cerknega. Poleti, ko posoški kmetje vodijo krave na pašo v planine, ga nadomestijo z mlekom s kmetij Šentviške in Banjške planote. “Našim lastnikom, kmetom, skušamo dobro plačati mleko, obenem pa poskrbeti, da mlekarna posluje pozitivno. Naš cilj niso visoki dobički, saj smo zadruga,” poudarja Lipuščkova. Lanskih poslovnih rezultatov še ne razglaša, saj jih mora prej obravnavati upravni odbor zadruge. Bodo pa podobni kot v letu 2013, ko so imeli 205.000 evrov čistega dobička in skoraj devet milijonov evrov prihodkov.

Stara tradicija in recepti

V Mlekarni Planika so že navajeni, da obiskovalci odklonijo kavo. Prvič zato, ker si večina mora že na pol poti po ovinkasti cesti do Kobarida privoščiti postanek za kavo. Drugič pa zato, ker so izdelki Planike tako dobri, da gostje namesto kave raje sprejmejo ponujeni jogurt. Mlekarna v Kobaridu je po eni strani blagoslov, saj so neokrnjeni pašniki garancija za kakovost mleka, a se odročnost maščuje, ko je treba te izdelke razvoziti do kupcev.

“Dodana vrednost naših izdelkov je, da pri predelavi upoštevamo tradicijo in stare recepte. Mleko, denimo, skušamo čim manj obdelati, tako da ni homogenizirano,” poudarja direktorica, ko nam razkazuje obrat. Energična, kot je, v točilnici mleka kar mimogrede med potjo še premakne nekaj škatel z mlekom.

Pakiranje škatel z mlekom je avtomatizirano, v sirarni pa je drugače. “Skuto iz sirotke pobiramo in polnimo ročno, saj želimo ohraniti grudičasto strukturo skute in je ne pasiramo,” pokaže: “Mi samo posnemamo, kar so od nekdaj delali na planinah.” Njihovi izdelki pobirajo številne nagrade, posebej ponosni pa so na sir tolminc, zaščiten z evropsko označbo porekla. Prodajajo jih predvsem po Sloveniji, od lani pa tudi na obmejnem območju v Italiji, predvsem kefir, sir in maslo. “Za letos smo si zadali cilj, da tja bolj drzno prodremo tudi s svežim mlekom,” pravi komercialist Miran Božič.

Pašniki ostajajo zeleni

A Mlekarna Planika je precej več kot samo mlekarna. Pod njeno okrilje sodi še trgovski center Planika čez cesto in prav to območje je velikokrat središče dogajanja v kraju. Vedno več obiskovalcev pa privablja tudi njihov muzej sirarstva. “Tu je na enem mestu zbrana tradicija mlekarstva in sira tolminca v Posočju.” Mlekarna je tako trgovec, skrbnik kulturne dediščine Posočja in celo kmetija. V Bovcu ima namreč ekološko posestvo s 130 glavami živine in obdeluje 113 hektarjev okoliških zemljišč. Iz mleka svojih krav pa izdelujejo ekološko mleko in jogurt. “Te dodatne dejavnosti nam pomagajo, da laže preživimo,” pravi Lipuščkova.

“Če delaš z dušo in srcem, boš delal dobro. Če ti to ni samo delovno mesto, ampak s svojim delom pomagaš, da lahko živijo vsi, ki so vezani na našo mlekarno, uspeh ne more izostati. Redke so družine, da ni vsaj kdo iz sorodstva kdaj delal v naši mlekarni. Poleg tega pa so tudi po naši zaslugi planinski pašniki popaseni in dolina obdelana. Če si vpet v lokalno okolje, lahko ustvarjaš zgodbo, kot je Soška dolina,” našteva Anka Lipušček Miklavič. Domačinka iz Zatolmina, ki gre včasih še med dopustom z družino na planino delat sir.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano