Kostanj si je opomogel

Za 3,5 evra so obiskovalci Liga včeraj lahko okusili porcijo pečenega kostanja, za 5,5 evra so lahko kilogram surovega nesli domov, za evro pa dobili marijaceljski kolač.

 Foto: Ambrož Sardoč
Foto: Ambrož Sardoč

LIG > Tam so konec tedna znova praznovali, ker je obrodil kostanj. Kot pravijo gojitelji, so si drevesa po letih, ko so jih napadale bolezni (rak) in zajedavci (šiškarica), opomogla. V skupini, ki je na prazniku pekla kostanj, kajpak v prirejenih kotlih, postavljenih na oglje, so povedali, da šiškarica danes ne dela več toliko škode, kar pripisujejo tudi vnosu druge žuželke, njenega naravnega sovražnika, v Slovenijo. Pridelka je znova več.

Rjave plodove so na Ligu, kjer po pripovedovanju pridelovalcev rastejo drugačne sorte kot na Vitovljah, še eni vasi z enakim praznikom, prodajali po 3,5 oziroma 5,5 evra, odvisno od tega, ali ga je želel kupec tam pojesti ali s seboj odnesti. Na robu prireditvenega prostora pa je obiskovalce čakala tržnica z določenimi pridelki, kot so siri, in obrtniškimi izdelki. Najbolje obiskana je bila stojnica z marijaceljskim kolačem, značilnim pecivom, poimenovanem po romarski cerkvi na Ligu. Eden je stal evro.

Spremljajoči program pa je bil ustaljen, kot prejšnja leta: razstava, nastop amaterskih gledališčnikov, harmonikarji in nazadnje ples. Vmes pa tombola. AS


Najbolj brano