Kostanj bodo posadili spomladi

Ker več mesecev dolga javna razprava ni prinesla bistvenih pripomb na urejanje kobariškega trga, so svetniki potrdili zamisel arhitekta Roka Klanjščka. O širši urejenosti naselja pa bodo še govorili. Ne mudi se, ker gre za dolgoročni projekt, ki je odvisen od razpoložljivega denarja in preusmerjanja tovornega prometa na razbremenilno cesto oziroma bodočo južno obvoznico.

Če bo sodišče dalo prav stanovalcem, ki zahtevajo zapornico pred svojimi parkirišči, bo treba 
pri dializnem centru in zdravstvenem domu zagotoviti prehod za urgentna vozila.  Foto: Neva Blazetič
Če bo sodišče dalo prav stanovalcem, ki zahtevajo zapornico pred svojimi parkirišči, bo treba pri dializnem centru in zdravstvenem domu zagotoviti prehod za urgentna vozila.  Foto: Neva Blazetič

KOBARID > S potrditvijo idejne zamisli se odpirajo možnosti za prve posege na kobariškem trgu. Najprej se bodo usmerili v območje pri cerkvi oziroma med dializnim centrom in zdravstvenim domom in pred stavbo občinske uprave.

Nov kostanj in selitev lipe

Odločili so se, da bodo posekani kostanj nadomestili s kostanjem in ne z lipo, ki je bila tudi v igri. To bodo naredili spomladi. Lipo sredi trga pa bodo premestili v bližino dializnega centra.

“V proračunu smo za urejanje tega dela trga rezervirali 50.000 evrov. Zadoščajo za minimalne posege, za celovito ureditev bomo iskali denar na razpisih. Računamo na Lokalno akcijsko skupino za urejanje mestnih jeder, ne vemo pa, ali bo na voljo letos ali prihodnje leto,” pojasnjuje kobariški župan Robert Kavčič. Počakati morajo na izid spora s stanovalci, ki zahtevajo zapornico za omejitev dostopa do njihovih parkirnih mest, s čimer pa bi onemogočili dostop urgentnim vozilom do zdravstvenega doma. Če bo sodišče dalo prav stanovalcem, bo urgentni dostop potekal mimo dializnega centra.

Korektne in tehtne pripombe

Pripombe na urejanje trga je prispevalo 15 domačinov in podjetij. “Bile so korektne in tehtne, niso pa rušile koncepta. Nanašajo se predvsem na širše območje naselja. Prav je, da pustimo ideji, da dozori,” meni arhitekt Rok Klanjšček, ki je zasnoval novo podobo središča Kobarida. Nekaj pripomb je šlo na rovaš tega, da posegajo v zasebna zemljišča. Prizadetim je župan Kavčič zagotovil, da brez soglasij lastnikov oziroma brez predhodnih odkupov ni možen noben poseg.

V preteklosti so bile narejene tri študije urejanja trga. Kot pravi župan, je avtorica ene od njih, Jasmina Šavli, poslala na občino protestno pismo glede avtorskih pravic. “Zadevo naj proučijo pristojni,” meni župan.

Kar zadeva osrednji trg, se bo treba dogovoriti o številu parkirnih mest. Zavrnili so pobudo o umiku avtobusnega postajališča, ker mora biti na trgu živahno. Zavarovali ga bodo s streho.

Vodstvo osnovne šole je zaradi varnosti otrok proti turističnim avtobusom na šolskem območju, lahko pa bi tam parkirali in obračali med vikendi in med počitnicami.

Na odseku ozke Gregorčičeve ulice načrtujejo enosmerni promet proti trgu. V nobenem primeru pa ne bodo okrnili dostopa do podjetij, ki ob tej ulici poslujejo.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano