Košarica direktorici

Komunala Idrija, ki je lani s svojim dobičkom v dobro občin Idrija in Cerkno odkupila slabo tretjino zasebnega kapitala v družbi za preoblikovanje v javno podjetje, utegne ostati brez direktorja. Pooblaščenci občin-lastnic so namreč zavrnili obe prijavljeni kandidatki.

Mag. Vesna Miklavčič, ki  Komunalo Idrija vodi šest let,  ne 
komentira  zavrnitve. Foto: Saša Dragoš
Mag. Vesna Miklavčič, ki Komunalo Idrija vodi šest let, ne komentira zavrnitve. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Z opravljanjem sedmih obveznih in dveh izbirnih gospodarskih javnih služb, tržno dejavnostjo in vsega 49 zaposlenimi je Komunala Idrija trdno, od lani javno podjetje v 85-odstotni lasti občine Idrija in 15-odstotni lasti občine Cerkno. Na nedavni razpis za izbiro direktorja sta prispeli vlogi dosedanje direktorice in še ene kandidatke, a ni bila izbrana nobena. Ker so pooblaščenci, ki so o tem odločali, blizu vodstvoma občin, to bržčas že napoveduje rezultat odločanja na skupščini.

Se bo Komunala ukvarjala še z rudnikom?

Ker je ob magistri fakultete za državne in evropske študije vlogo oddala tudi dosedanja direktorica Komunale Idrija oziroma po preoblikovanju vršilka te dolžnosti, mag. kemije Vesna Miklavčič, je odločitev presenetila. Ker se čas izteka, bo težko nadaljevala kot v.d. direktorice, veljala pa je za uspešno direktorico. Utrdila je podjetje (sočasno s preoblikovanjem so lani končali prenovo delovnih mest in plačnega sistema) in v prid okolju učinkoviteje organizirala javne službe. Za razliko od bivšega direktorja, ki je podjetje prostovoljno zapustil, vidi v njem obilo izzivov.

Svet občine je minuli teden že sprejel odlok o novi gospodarski javni službi vzdrževanja občinskih stanovanj. Ker sorodno delo Komunala Idrija že opravlja kot tržno dejavnost, to zanjo ne bo prevelik zalogaj. Veliko večji pa bi bil vzdrževanje nezalitega dela rudnika živega srebra, o katerem (za sedaj potiho) razmišljata Idrija in država, in z njim povezano izkoriščanje rudniške vode za ogrevanje. Vse to pomeni izziv tudi za Miklavčičevo, kar nam je sama potrdila. Nenazadnje je kot kemičarka vrsto let delala v rudniku in so ji razsežnosti problematike in priložnosti rudnika blizu.

Zaposleni so nezadovoljni

“To delo bi Komunala lahko prevzela, a bi ga morali poprej temeljito doreči,” je prepričana. Nasprotovanja svoji izbiri pa ni želela komentirati. Pač pa nezadovoljstvo glasneje izražajo zaposleni v podjetju. Po preoblikovanju v javno podjetje, ki ga je Komunala Idrija občinama olajšala s tem, da je vložila svoj dobiček v odkup 31 odstotkov prejšnjih zasebnih deležev v družbi, na odločanje nimajo nobenega vpliva več.

V mešanem podjetju so imeli v šestčlanskem nadzornem svetu dva sedeža. Ker je nadzorni svet v javnem podjetju ukinjen in imata vse škarje in platno v rokah občini oziroma predvsem Idrija in njen župan Bojan Sever, se počutijo opeharjene in so željni informacij, kaj od njih pričakuje vodstvo občine. SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano