Korupcija in kriminal na Dolah za smeh

Po slovenski klasiki Samorastnikih in Razvalini življenja se je prekaljena amaterska gledališka ekipa KD Jurko iz Dol znova odločila nasmejati gledalce. Po premieri in ponovitvi Möderendorferjeve komedije Na Kmetih, jo bodo na idiličnem gledališču na prostem ta mesec odigrali še štirikrat.

  Igralska ekipa KD Jurko po uspešni predstavi komedije Na 
kmetih. Foto: Saša Dragoš
Igralska ekipa KD Jurko po uspešni predstavi komedije Na kmetih. Foto: Saša Dragoš

DOLE > Pod kočo vaške lovske družine je narava ustvarila naravni amfiteater, ki ga kulturno društvo Jurko že vrsto poletij polni s svojimi gledališkimi predstavami. Po resnejših delih so s tokratno premiero in ponovitvijo komedije Vinka MöderndorferjaNa kmetih v režiji in priredbi prekaljenega domačina Marka Lapajneta dodobra nasmejali množico gledalcev.

Komedija, s katero si je avtor že leta 2003 na Dnevih komedije v Celju prislužil žlahtno komedijantsko pero, je že precej stara. Na amaterskih odrih pa je bržčas najpogosteje izvajana, ker je z ironiziranjem pri nas ponavljajočih zablod večno aktualna.

Posega v orožarsko afero. Prodajo ukradenega orožja skušata na odmaknjeni gorski turistični kmetiji trde mame Jožice (odlično jo je odigrala Mateja Rupnik) in podjetne hčere Maričke (prvič na odru se je z vlogo prikupila mlada Andreja Lapajne) izvesti kriminalno korupcijski skupini politikov. Ob tem nastopi hudo ambiciozna in malo prismuknjena policijska ministrica (s težko vlogo je prepričala Lidija Mrak) in z vsemi žavbami namazana lastnica turistične kmetije, ki to ob kupljeni hrani že dolgo ni več. Naposled se na odru zgodi prava komedija zmešnjav, ko Marička goste pridobi, da za promocijo kmetije odigrajo mešanico znanih Linhartovih iger. Denar za nakup orožja pristane v rokah podjetnega starinarja, snubca Maričke v vlogi katerega je nastopil Urban Petrič.

“Po dveh težkih igrah slovenskih klasikov, Voranca in Finžgarja, ki sta se odlično podali v naš naravni amfiteater in sta bili zelo dobro obiskani, smo se vrnili h komediji. Ta čas in ljudje to preprosto zahtevajo. Dva meseca smo trdo delali in smo z odzivom obiskovalcev zadovoljni,” je povedal režiser Marko Lapajne.

Gledalci od blizu in daleč, ki so drugič zapovrstjo napolnili obsežen amfiteater, so mu čestitali. Zanj je bila to že trideseta igra, ki jo je postavil na oder, tretja v širnem naravnem okolju. Ker igralce (z vlogami so se spoprijele kar tri generacije) odlično pozna, je znal iz vsakega izvabiti najboljše. Njim na kožo je originalne vloge tudi prilagodil.

Usklajeno je svoje delo opravila tudi obsežna tehnična ekipa, katere delo je tudi pravcata turistična kmetija. Vsi skupaj bodo Na kmetih znova zaigrali to soboto in nedeljo, potem še naslednji vikend, obakrat ob 20.30.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano