Koraki med cvetjem

Z dvema pohodniškima prireditvama konec tedna, ki jima bosta do konca meseca sledili še dve drugi, so se Brda vpisala še na zemljevid festivalov pohodništva v Slovenji. Poslej naj bi tam odpirali sezono pobude Slovenija hodi.

Prav posebna vrsta pohodništva je tista  z oslički, ki je na voljo 
tudi v Brdih.   Foto: Nace Novak
Prav posebna vrsta pohodništva je tista z oslički, ki je na voljo tudi v Brdih.  Foto: Nace Novak

DOBROVO >Minuli konec tedna so Brici medse vabili z dvema novima dogodkoma. Pripravili so najprej organizirani pohod po briškem delu poti od Alp do Jadrana, ki ga je vodil lokalni turistični vodnik ter je vključeval spoznavanje kulturne dediščine in apiterapije in degustacijo briških dobrot. Dan kasneje so ponujali treking z oslički in za danes so napovedali podobno: vodeni pohod z ogledi in degustacijo po 14 kilometrov dolgem delu trase nedeljskega Eko maratona, ki bo letos vodil tudi po slovenskem delu Brd. Teden kasneje, na dan upora proti okupatorju, pa bo na sporedu že vpeljani pohod po KS Medana.

Statistika kaže, da je pohodništvo, ki ga ne gre enačiti s planinstvom, pozornosti vredna veja turizma. Samo zaradi poti Alpe - Jadran, ki vodi od Grossglocknerja v Avstriji do Milj pri Trstu in prečka vse zgornje Posočje ter tudi Brda in košček Krasa pri Lipici, so briška prenočišča imela nekaj čez sto nočitev, rezerviranih preko tej poti namenjenega sistema LTO Sotočje. Tam pa so razložili, da to predstavlja zgolj desetino nočitev, ki jih ustvarijo turisti na omenjeni poti od gora do morja, speljani tako, da obiskovalci na njej preživijo tudi teden, dva, in spijo v hotelih ali drugih udobnih nastanitvah. Bricem je torej po ocenah LTO Sotočje ta pot lani prinesla 1000 nočitev, vsej Sloveniji pa okoli 4500, glede na to, da so v organizaciji zabeležili rezervacije za 452 nočitev. In številka narašča.

Našteto so v briškem zavodu za turizem združili v Pomladni festival pohodništva. In z njim so se pridružili projektu Slovenija hodi, pobudi združenja Pohodništvo & kolesarjenje, s katero promovira zdaj skupaj 14 takšnih dogodkov oziroma prireditev na doslej devetih, po pridružitvi Brd pa desetih koncih Slovenije. “Gre pravzaprav za nov produkt, namenjen vse večjemu številu ljudi, ki si želijo aktivne počitnice,” je povedala Mateja Drnovšček iz zavoda za turizem.

Pohodi v projektu so namreč tudi del turističnih paketov, ki združujejo “miganje” po stezah in kolovozih v spremstvu vodnikov z drugimi doživetji in so namenjenih temu, da se gosta na določenem mestu zadrži vsaj nekaj dni. Posebnost te ponudbe v Brdih pa je še, kot je dejala Drnovščkova, da “imajo vsi pohode ali maja ali jeseni, mi pa smo jih sklenili pripraviti zdaj, na začetku sezone, ko je v Brdih že toplo, ko že vse cveti.” Zato naj bi briški festival od letos dalje odpiral sezono pobude Slovenija hodi.AS


Najbolj brano