Kopanje v Idrijci je bil prijeten “bonus”

Cerkljanski mladinski alternativni klub (CMAK) je v osmi izdaji tabora Karajžewc v naravo povabil z malenkost skrčenim programom. Toplo vreme pa je botrovalo rekordni udeležbi in dobremu, ustvarjalnemu vzdušju.

Haikuje, ki so jih udeleženci ustvarjali na sobotni delavnici, so 
posvetili naravi. Foto: Saša Dragoš
Haikuje, ki so jih udeleženci ustvarjali na sobotni delavnici, so posvetili naravi. Foto: Saša Dragoš

STRAŽA > Mladi kuharji Mitja, Bojan in Martin so v poljski kuhinji tik nad Idrijco pekli miške z bezgom. Z njimi naj bi posladkali letos rekordno število udeležencev tabora Karajžewc, osrednje prireditve v naravi cerkljanskega mladinskega kluba CMAK. Otroci, ki so pod njimi čofotali v Idrijci, pa so dali vedeti, da je poletno vreme kot nalašč za sprostitev.

“Tudi jaz sem se kopala. Prej pa sem risala v otroškem kotičku,” je povedal štiri letna Andreja Uršič iz Cerknega. S staršema je prvič prišla na tabor in se veselila krstnega prenočevanja v šotoru.

“Na tabor vabimo vse, mlade in mlade po srcu. Zelo smo veseli družin, ker le tako lahko izpeljemo za vse generacije pripravljen program. To je program povezovanja organizatorjev med seboj in z obiskovalci, ki prihajajo iz vse Slovenije in vseh skupaj z naravo in njenim vsestranskim izročilom. Letos imamo toplo vreme in zato več udeležencev, a ne želimo postati množičen tabor. To bi prav gotovo razrahljalo vezi, ki se spletajo med nami,” je povedal predsednik kluba Matjaž Peternelj.

Karajžewc je ob jesenskem Cmakajnu osrednji med osmimi desetinami dogodkov, ki jih letno organizira vse bolj dejavni mladinski klub. Čeprav je tabor letos vabil z nekaj manj vsebinami kot v minulih letih, je vsak udeleženec v številnih predavanjih, pohodih v Divje babe, delavnicah in večernih koncertih, našel dogodek po svoji meri.

Ker so tabor po nekaj deževnih izdajah prvič pričakale temperature nad 30 stopinjami Celzija, je svojo osvežujočo vlogo končno odigrala Idrijca. Tabor z zglednim sodelovanjem z lastnikom prostora in sploh vsemi krajani Straže prirejajo tik nad reko. Malodane pravljično okolje v tabor s popolno “infrastrukturo” iz naravnih materialov prelevijo v sodelovanju s prostovoljci iz Evrope.

“Tokrat je bilo prostovoljcev nekoliko manj, a je poprijelo okrog 20 klubovcev. Manj smo imeli tudi denarja, zato smo bili prisiljeni oklestiti program. Kot vidite, se to ne na elanu ne na vzdušju ne pozna. Tabor nam ogromno pomeni, saj nas resnično poveže in napolni z energijo. Za nami sta odlična nočna koncerta in verjemite, da inštruktorica zgodaj zjutraj ni samevala na delavnici joge,” je dodala organizatorka Maruša Lipušček in odhitela k glasbenim gostom sobotnega večera.

Medtem je ena skupina zaključevala delavnico pisanja haikujev, druga pa se je zbirala na predavanje o srečanju s pravično kavo. Iz kuhinje pa je že dišalo po bezgu ... SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano