Kopalne sezone pa od nikoder

Dolgo je veljalo, da v edino letno kopališče na sotočju Idrijce in Belce v občini Idrija zaradi lege sredi krajinskega parka ni mogoče posegati. Nov prostorski načrt občine je to ovrgel in načrt, po katerem bo občina preuredila kopališče in mu dodala manjši prostor za šotorjenje, je pripravljen.

Vodstvo občine je načrte predstavilo v te dni  osamljenem kopališču in letnem vrtu Lajšt Foto: Saša Dragoš
Vodstvo občine je načrte predstavilo v te dni osamljenem kopališču in letnem vrtu Lajšt Foto: Saša Dragoš

IDRIJSKA BELA > Kislo vreme ne pusti, da bi edino letno kopališče v Beli z Letnim vrtom Lajšt zaživelo. Pač pa oživljajo prastari načrt, da bi kopališče bolje uredili in mu dodali manjši kamp. Vodstvo občine upa, da bo že pripravljen načrt ob letu uresničen.

V krajinskem parku več življenja

“Obiskovalci pridejo na Lajšt takoj ko se prikažejo sončni žarki. A to poletje dež naš program kroji po svoje. Upamo, da bomo vsaj v avgustu ob vikendih lahko izpeljali prireditveni program z raznovrstnimi gosti - od glasbenikov do čarovnikov,” upa Irena Mihelj. Letos je z občino sklenila novo pet letno upravljavsko pogodbo za Letni vrt ob kopališču.

Z vzornim upravljanjem in v sodelovanju s KS Idrija je bilo kopališče v zadnjih letih živahno, kot še nikoli prej. Medtem ko so motorizirani obiskovalci po začetnem negodovanju sprejeli dejstvo, da je za vstop na kopališče treba plačati pristojbino za onesnaževanje okolja (letos je za vozilo treba na dan vikenda odšteti pet evrov), se je vdalo tudi vodstvo občine. Z novim prostorskim načrtom je omogočilo ureditev kopališča.

Zaradi posega v zavarovano območje pridobivanje soglasij ni ne lahko ne hitro. “Letni vrt smo lani že priključili na nov vodovod, ostalo infrastrukturo, najprej čistilno napravo, moramo še zgraditi. Ker je prostor utesnjen med varovalna pasova ceste in Idrijce, se nam pri tem obetajo težave,” je povedala direktorica uprave občine Mojca Remškar Planinc.

Hitreje bodo pridobili status kopalne vode. “V okviru projekta Camis, ki je Idrijci prinesel sedem obnovljenih visečih mostov, tudi na Lajštu, vzorčimo vodo. Ta je neoporečna. Načrtujemo poglobitev reke in s tem plaže, premik igral, obnovo gostinskega objekta in ureditev manjšega kampa s sanitarijami,” sta dodali svetovalki Janja Hadalin in Martina Pišlar.

Ne le krajinski, tudi geološki park

Ker kopališče pripada tudi geološkemu parku, načrt vsebuje ureditev več manjših bazenov in ob njih igrišč za stare igre s kamni. Če vreme ne bi hotelo drugače, bi bila ta že nared. Tako pa sedaj vabi le interpretacijska točka geoparka, ki je na zanimiv način vtlakovana v novo brv čez Idrijco. “Ob bakrena trakove, ki ponazarjajo Idrijco s pritoki, smo vgradili značilne, ob njih ležeče kamenine. O njih je mogoče govoriti ure in ure. Zadovoljen bom, ko bom videl otroke, da se seznanjajo z njimi,” je povedal svetovalec Gregor Koželj.

Mihljeva pravi, da skupine na Lajšt dejansko prihajajo namensko na to točko. “Z občino zelo dobro sodelujemo in vsi načrti obnove so pripravljeni v soglasju z nami. Držim pesti, da se pri njihovem uresničevanju 1ne bi preveč zapletalo. Idrijčani in vse množičnejši obiskovalci od drugod, si zaslužijo vsaj eno urejeno kopališče v občini. Trenutno pa upam predvsem na to, da bi poletno sezono končno lahko začeli,” zaključuje Mihljeva.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano