Konec tedna bo v Novi Gorici festival znanosti

Jutri in v soboto bo v Novi Gorici tretjič zapored festival znanosti, ki ga organizira e-Hiša, novogoriška hiša poskusov, delujoča pod okriljem Mladinskega centra. Posvečen bo moči vode.

Tudi letos bodo na Festivalu znanosti postavili planetarij.  Foto: Ana Bovcon
Tudi letos bodo na Festivalu znanosti postavili planetarij.  Foto: Ana Bovcon

NOVA GORICA > Na predavanjih jutri ob 18. uri v gledališki dvorani gimnazije bo tema voda kot vir življenja. Nataša Ravbar, ki predava na doktorskem programu krasoslovja Univerze v Novi Gorici, bo govorila o kraških vodah, biologinja in ustanoviteljica inštituta Lutre Marjana Hönigsfeld Adamič o vodi kot življenjskem prostoru številnih bitij, raziskovalec Anton Komat pa bo razlagal predvsem o (ne)gospodarjenju z viri pitne vode. Brezplačne vstopnice je treba rezervirati na fzng.eventbrite.com.

V dvorani bodo kasneje odprli razstavo najboljših fotografij z natečaja in podelili nagrade, med 17. in 20. uro pa bo na Bevkovem trgu (če bo dež v telovadnici OŠ Milojke Štrukelj) moč vstopiti v digitalni planetarij s predstavitvami o vodi in vesolju.

V soboto bodo na Bevkovem trgu od 10. ure (ob dežju pod arkadami mestne hiše) izobraževalne in raziskovalne ustanove izvajale poizkuse, povezane s fiziko in vodo, tudi z njeno energetsko močjo. Dijaki Šolskega centra Nova Gorica bodo, denimo, prikazali delovanje vodne turbine, srce hidroelektrarn, in kot je povedala direktorica MC Lara Brun, bodo šolarji tako imeli priložnost predstaviti svoje delo v šolskih laboratorijih. Pozornost bo pritegnil Tehniški muzej Slovenije, ki v Novo Gorico prinaša nekatere poskuse Nikole Tesle, povezave tudi z brezžičnim prenosom energije. O delu tega izjemno plodnega znanstvenika in izumitelja bodo v e-Hiši na Bevkovem trgu odprli razstavo, ki bo na ogled še ves mesec. NR


Najbolj brano