Konec spora v stari šoli?

“Krajevna skupnost ni upravljavsko podjetje, zato bomo odstopili od pogodbe za upravljanje s staro šolo. Občina naj jo dodeli javnemu podjetju ali komu drugemu,” je napovedal predsednik Krajevne skupnosti Vipava Peter Skapin. Do tega je prišlo po nedavnem zapletu med KS in Slovensko filantropijo zaradi plačila nekaterih stroškov.

Peter Skapin Foto: Alenka Tratnik
Peter Skapin Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Kratek stik med Krajevno skupnostjo Vipava in Slovensko filantropijo, ki v stari šoli v Vipavi izvaja program medgeneracijskega centra Hiša Sadeži družbe Vipava, je nastal zaradi neplačila stroškov za odmašitev straniščne školjke in obnovo vhodnih vrat. Za krajevno skupnost so to tekoči stroški, v Slovenski filantropiji pa so ocenili, da gre v delu tudi za naložbene stroške, zato računa v znesku 239 evrov niso plačali.

Medgeneracijski center ostaja v stari šoli

Ker se strani nista uspeli dogovoriti, so v vodstvu KS napovedali, da bodo Slovenski filantropiji z novim letom odpovedali najemno pogodbo. Do tega ni prišlo. Neporavnane stroške za lansko leto sta za filantropijo plačala Veterinarska bolnica Vipava, ki je v lasti župana Ivana Princesa, in Zavod Pristan.

Je pa KS Vipava ob zapletu izpostavila več odprtih vprašanj, ki bi jih morala po njihovem urediti občina kot lastnica objekta. “Najmanj požarni red in zavarovanje,” je pojasnil predsednik sveta KS Peter Skapin.

V stari šoli sicer poleg KS in Hiše Sadeži družbe delujejo tudi nekatera vipavska društva, med njimi planinsko, pa kulturno društvo Vipavski tamburaši in Društvo Razmetano podstrešje. Tudi oni naj bi imeli zaradi pristopa KS Vipava pripombe. V občinskem odboru za družbene zadeve so zato predlagali, da za skupno mizo sedejo vsa društva, ki uporabljajo prostore v stari šoli, ter vodstvo KS Vipava. “Naša želja je, da se zadeve razčistijo, da postavimo pregledna merila in zagotovimo, da do podobnih zapletov v prihodnje ne bo prišlo,” je pojasnil predsednik odbora Urban Lukin.

Da bo treba stvari postaviti na svoje mesto, se strinja tudi župan Princes. “KS Vipava se je začela obnašati kot podjetje, njihov način razmišljanja je nesprejemljiv. Če bo nadaljevala s takim ravnanjem, bomo razmislili, ali bomo stavbo predali v upravljanje naši komunalno stanovanjski družbi. In potem bo KS kot ostali uporabniki v stari šoli.”

KS ne bo več upravljala

V vodstvu krajevne skupnosti so ga očitno prehiteli. “Odločili smo se, da bomo odstopili od pogodbe o upravljanju s staro šolo. Občina naj jo dodeli javnemu podjetju ali komu drugemu. Tako bo bolje za vse,” pravi Peter Skapin.

Na občini uradnega dopisa še niso prejeli. Strokovna vodja Hiše Sadeži družbe Vipava Barbara Goričan za naprej razmišlja: “Želimo samo, da so zadeve pregledne, da vemo, za kaj je kdo odgovoren, kaj lahko naredimo sami in česa ne, kakšni so naši stroški. Če so potrebne določene naložbe, je prav, da se o njih vnaprej dogovorimo. V preteklosti smo vsa vprašanja uspeli rešiti in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano