Kompostnik ni le modna muha

Ajdovska komunala bo gospodinjstvom, ki biološke odpadke kompostirajo, na položnici odslej odbila 40 centov na osebo. Na terenu bo zadevo preverjala, svetovala in spodbujala občane, da bi večino bioloških odpadkov odložili v kompost in le ostanek v rjavi zabojnik.

Ajdovska komunala spodbuja h kompostiranju z nižjimi 
zneski na položnicah.  Foto: Alenka Tratnik
Ajdovska komunala spodbuja h kompostiranju z nižjimi zneski na položnicah.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Košarica novih cen komunalnih storitev, ki v ajdovski in vipavski občini veljajo od prvega julija, prinaša nekaj popusta gospodinjstvom, ki so komunalni družbi poslala izjavo, da biološke odpadke kompostirajo.

Bioloških odpadkov je vse več

Količina prav teh se namreč po podatkih direktorja KSD Ajdovščina Egona Stoparja povečuje, odkar na terenu urejajo ekološke otoke za ločene frakcije, tudi biološke.

Pred dvema letoma so po podatkih KSD zbrali 670 ton bioloških odpadkov, lani 1030, letos pa naj bi jih približno 1400 ton. “Občani sicer vse več kompostirajo, a se količina teh odpadkov povečuje. Pohvalno je, da se v drugih frakcijah ne pojavljajo več oziroma jih je manj. Občane pa prosimo, da jih ne odlagajo v plastičnih vrečkah. V tej vročini so zadeve še posebej občutljive,” pojasnjuje Stopar in dodaja, da so nedavno kupili namensko vozilo, ki omogoča tudi pranje rjavih zabojnikov.

Kot dodaja, se zadeve na terenu izboljšujejo, k čemur prispevata mreža ekoloških otokov in ozaveščanje občanov o pomenu ločevanja. Letos naj bi v ajdovski občini uredili še deset ekoloških otokov, iščejo tudi lokacije za dva manjša zbirna centra.

“Ugotavljamo, da lahko s temi prijemi dosežemo določeno raven, za kaj več potrebujemo komunalno inšpekcijo. Ta bo prišla. Ne zaradi kaznovanja, ampak za to, da bomo še boljši. Leta 2010 smo zbrali 7300 ton mešanih odpadkov, lani 2900. Če jih bomo letos zmanjšali na 2800 ton, bomo zelo zadovoljni.”

V ajdovski in vipavski občini zdaj letno zberejo od 900 do 1000 ton odpadne embalaže, kar je približno osemkrat več kot v letu 2010. Ob tem pa še 650 ton papirja in 300 ton stekla. A če so na terenu dokaj uspešni, imajo še vedno težave z odvzemom ločenih frakcij. “V centru za ravnanje z odpadki pod Dolgo Poljano imamo še vedno približno 150 ton mešane embalaže. A trenutno zadeve še obvladujemo,” pravi Stopar.

Iz odlaganja so se usmerili v obdelavo

Ker na odlagališču ne smejo odlagati odpadkov in jih verjetno sploh ne bodo več smeli, so se v ajdovski komunali osredotočili na pridobitev dovoljenja za obdelavo vseh vrst odpadkov. Junija so oddali vlogo za okoljsko dovoljenje, odgovor pa naj bi dobili septembra. “Najnujnejša oprema je že v centru in predvidevamo, da bomo dobili dovoljenje. Potem se bomo glede na stroške odločili, katere odpadke bomo sami obdelali in katere bomo oddajali. Proces mora biti čim bolj prilagodljiv in stroški čim nižji,” še dodaja Stopar.

Hkrati Ajdovci aktivno sodelujejo v pogovorih o višini in načinu obračuna finančnega jamstva za vzdrževanje odlagališč po zaprtju, kjer je okoljska ministrica Irena Majcen napovedala spremembo uredbe. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano