Komisija zavrgla vlogo novogoriške pro bono ambulante

Komisija pri ministrstvih za zdravje in za delo, ki odloča o statusu humanitarnih organizacij, je vlogo pro bono ambulante v Novi Gorici, ki deluje v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja oziroma Hiše dobrot, zavrgla, ker ni izpolnjevala zakonskih pogojev, je povedal predsednik komisije Bogdan Polajner.

Ustanoviteljici pro bono ambulante v Novi Gorici Ana Jug in  
Lilijana Remec Foto: Leo Caharija
Ustanoviteljici pro bono ambulante v Novi Gorici Ana Jug in Lilijana Remec Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Po zakonu o humanitarnih organizacijah so namreč upravičenci do pridobitve statusa humanitarne organizacije tiste verske skupnosti in druge organizacije, ki so po dejavnosti in organiziranosti sestavni del širše mednarodne humanitarne organizacije, ustanovljene po tujem pravu.

Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja pa je po Polajnerjevih besedah skupnost, ki je ustanovljena po domačem pravu. Omenjena cerkev bi lahko po njegovih navedbah lahko dobila status humanitarne organizacije, če bi ustanovila društvo in bi v okviru tega društva delovala pro bono ambulanta. Društvo lahko po enem letu, ko opravlja humanitarno dejavnost, v skladu z zakonom zaprosi za status humanitarne organizacije. "Ne vidim nobenega razloga, da potem ne bi odobrili statusa humanitarne organizacije tej pro bono ambulanti," je dejal.

Pro bono ambulanta v Novi Gorici sicer lahko deluje tudi brez statusa humanitarne organizacije. Ne more pa kandidirati za denar v okviru razpisa Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, je dodal Damijan Jagodic z ministrstva za zdravje, ki obravnava vloge za status humanitarnih organizacij.

Jagodic je tudi pojasnil, da je Čezvesoljska Zombi Cerkev blaženega zvonjenja na ministrstvo za zdravje podala vlogo za priznanje statusa skoraj leto dni, preden je bila pro bono ambulanta odprta. Po zakonu lahko dajo vlogo leto dni po humanitarnem delovanju. Poleg tega so v vlogi zapisali, da bodo poleg pro bono ambulante opravljali tudi patronažno službo, referenčno ambulanto in delo z azilanti, česar pa po njegovih besedah v skladu z zakonodajo ne morejo opravljati.

Sprva so tudi navedli, da bodo obravnavali 650 bolnikov, nato so ob preverbi ministrstva to številko spustili na 50 bolnikov. Navedli so tudi, da bo Aleksander Doplihar, vodja pro bono ambulante v Ljubljani, član njihovega strokovno-medicinskega posvetovalnega telesa. Ko je Jagodic to preverjal pri Dopliharju, mu je odgovoril, da ne ve nič o tem. Po njegovih navedbah so tudi navedli, da izvajajo program s Slovensko filantropijo, pri čemer so v filantropiji dejali, da s Hišo dobrot ne izvajajo in tudi ne nameravajo izvajati nobenih programov.

Težave so imeli tudi pri temeljnih aktih, v katerih izvajanje zdravstvene dejavnosti ni bilo v ospredju delovanja. V njih so bili nerazumljivi datumi, saj so opredeljevali čas po "tretjem letu zombi štetja po vstajenju".

Ustanoviteljici pro bono ambulante v Novi Gorici Ana Jug in Lilijana Remec sta namreč v pismu ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc pozvali, naj ambulanti podeli status dobrodelne organizacije. Napovedujeta, da bosta šli po sodni poti, saj sta za status dobrodelne organizacije za pro bono ambulanto zaprosili pred več kot letom in pol, nedavno pa sta dobili odločbo o zavrženju vloge.

STA


Najbolj brano