Kolo na elektriko namesto službenega avta

Tri občine na ožjem Goriškem in dve na Krasu zdaj razpolagajo s po nekaj električnimi kolesi in električnima mopedoma. Za začetek naj bi jih uporabljali občinski uslužbenci.

Občinski uslužbenci se bodo na krajše službene poti lahko odpravili z  električnimi dvokolesniki Foto: Ambrož Sardoč
Občinski uslužbenci se bodo na krajše službene poti lahko odpravili z električnimi dvokolesniki Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA >V okviru projekta Alterenergy, ki ga je vodila agencija Golea in so ga včeraj predstavili na srečanju o učinkoviti rabi energije v Novi Gorici, so za pet malih primorskih občin kupili štiri polnilna mesta za različna električna vozila (kolesa, mopede, avte), prav toliko električnih skuterjev, izdelanih v Tomosu, ter 14 koles s pomožnim električnim pogonom.

Po tri slednja so dodelili občinam Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica, Divača in Pivka, dve bosta na razpolago Golei, ki bo imela tudi dva mopeda, medtem ko so preostala dodelili Občini Brda. Tam so pred leti za turiste že kupili nekaj dvokolesnikov brez izpustov v ozračje. Nova dva pa ne bosta za turiste, pravi direktor občinske uprave Andrej Markočič: “Sicer ni še določeno, a skuterja bosta prej služila promociji vozil na alternativne vire energije, zlasti med mladimi. Verjetno se ju bo uporabljalo tudi za službene poti zaposlenih na občini, morda v šoli in za kaj podobnega.” V upravah preostalih štirih občin in v Golei pa naj bi vsaj na začetku enako vlogo imela kolesa, bi lahko strnili besede direktorja Golee Rajka Lebana: “Če greš na občino, se lahko zapelješ s tem kolesom ali skuterjem, ni treba, da z avtom. To bomo skušali izvajati tudi na Golei.” Dodal je, da bodo dodeljena vozila nekoč morda v javni rabi. A dokler sistem izposoje ne bo vzpostavljen, bodo služila uslužbencem občin, denimo za kratke službene poti.

Kaj bo s kolesi, bodo torej odločale občine. Polnilna mesta, ki so jih namestili v Šempetru, Mirnu, Divači in Pivki, pa so že namenjena vsem. Kdo jih bo na dolgi rok upravljal, pa še ni znano. Prav tako bo treba poiskati nekoga, ki bo skrbel za morebitno izposojo koles, pravi Leban. AS


Najbolj brano